Bli kvitt hudproblemen

Anders Landgren är läkare och är verksam vid Stellakliniken i Västerås. Han är även överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Min hy är nästan alltid röd, ibland är det fläckigt men oftast är jag röd i hela ansiktet. Det ser ungefär ut som när man rodnar, vad kan jag göra åt detta?
SVAR: Dina besvär kan stämma med det som kallas för flushning. Vissa personer har anlag för att de ytliga blodkärlen i ansiktet vidgas extra mycket i vissa situationer. Besvären kan vara en del av hudsjukdomen rosacea. I ovanliga fall finns andra bakomliggande sjukdomar. Det finns receptbelagda mediciner som kan lindra dina besvär. Laser eller IPL-behandling kan också ha en viss lindrande effekt.

Jag har ärr och otrevlig hy efter finnar i ansiktet, kan jag ta bort det på något sätt, eller i alla fall minska det?
SVAR: Man kan tyvärr aldrig helt ta bort ett ärr helt, men man kan ofta förbättra utseendet. Det finns olika tekniker som passar på olika typer av ärr. Ibland kan en slipande teknik (djup kemisk peeling, laserslipning, dermabrasio ) vara lämpligt. I andra fall kan olika hudkirurgiska tekniker ( subcision , punchexcision mm) vara lämpligt. Ta kontakt med en hudläkare för att få hjälp!

Jag har ganska bra hud, inga problem med acne/finnar men den senaste tiden har jag fått utslag under näsvingarna och på hakan, det är inte finnar, men det är rött, vad kan det bero på?
SVAR: Tyvärr omöjligt att svara på vilka problem du har utan att se dem i verkligheten.

Jag har en massa små vita prickar kring ögonen, jag är inte säker på vad det är men jag tror att det är milier. Jag har alltid haft dom men nu börjar jag bli less. Finns det någon metod att ta bort dem på? Eller nåt man kan köpa?

SVAR: Det finns ett flertal godartade hudförändringar som kan överensstämma med det du beskriver. Vid vissa åkommor kan man förbättra utseendet med laserbehandling. Ta kontakt med en hudläkare för att få en korrekt diagnos och förslag på behandling!

Mina läppar känns som sandpapper och det går inte bort med varken en lätt peeling kräm eller lypsyl, idomin eller liknande. Vad beror det på, och vad kan jag göra åt det?
SVAR: Det du beskriver kan överensstämma med ”Fordyce spots”. Detta är helt ofarliga små, cirka millimeterstora, ljusa knölar/uppdrivningar som utgörs av förstorade talgkörtlar på läppen. Förändringarna kan behandlas med laserbehandling eller diatermi.

Bildspel: Bli kvitt hudproblemen

Bildspel: Bli kvitt hudproblemen

[email protected]

2009-04-06 14:05:00

Publicerad: 6 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp