Skickligaste kirurgerna

Magnus Hober, 46, är en av Sveriges hetaste plastikkiruger.
Han har varit delägare i Akademikliniken, deltagit i ”Extreme Makeover” och driver nu en egen mottagning i Stockholm.
– Jag trivs bättre på ett mindre ställe, säger han.

För ett år sedan lämnade Magnus Hober Akademikliniken och öppnade Improva Plastikkirurgi tillsammans med en kollega.

-Akademikliniken
började kännas för stort, man tappade kontakten med patienterna. Det är härligt nu på Improva, en kul miljö att vara i, säger han.
-Vi har färre patienter och mer tid åt var och en. Och jag får utforma något efter eget huvud, det har jag längtat efter.

Det hela började
med att Magnus pluggade till läkare på Karolinska Institutet. När han fått sin examen halkade han snabbt in på kirurgi.
-Jag gillar att få göra något med händerna, jag ritar och snickrar gärna också. Och jag tycker om att se resultat direkt, jag har inget tålamod med långa medicineringar. Det är klart att när man börjar med operationer är man inte bekväm med blodet, men sedan blir man så fascinerad av tekniken att man gömmer bort det, säger han.

Magnus arbetade som allmänkirurg i flera år.
-Men det kändes som om jag saknade något, det var så begränsat. Jag jobbade bara med mag- och tarmkirurgi. Jag började intressera mig för plastikkirurgi i stället.

Han skaffade sig
en påbyggnadsutbildning på Uppsala universitet, och 1998 var Magnus färdig specialist på området. Han jobbade därefter på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
-Jag höll på med tumörer, brännskador och missbildningar. Det var jättespännande. Men jag blev trött på att pendla till Uppsala från Stockholm. Då ringde plötsligt Akademikliniken och frågade om jag inte skulle prova på estetisk plastikkirurgi. Jag sa okej, jag testar.

Magnus stannade
kvar på Akademikliniken i nio år och blev med tiden delägare. Han deltog även i tv-serien ”Extreme makeover” och opererade ett flertal patienter inför kamerorna.
-Jag tyckte det var så spännande att lära mig ytterligare ett område och utvecklas. Men sedan kände jag plötsligt att det var dags att göra något på egen hand, och startade Improva.

Med åren
har Magnus skaffat sig extra mycket erfarenhet av bröstförstoringar och bukplastik.
-Ja, de flesta söker mig för det. Det finns också fler överviktiga patienter i dag och därmed ett större behov av bukplastik efter en viktnedgång. Skinnet hänger och det går inte bort. Det är kul med de operationerna för resultatet syns så tydligt, säger han.

Men det roligaste
med yrket är att möta patienterna och deras förväntningar.
-De vill inte bara ha en ny näsa eller nya bröst. De förväntar sig att livet ska bli på ett nytt sätt. Det är spännande att diskutera med patienterna, prata om drömmen går att förverkliga.

Magnus minns särskilt en kvinna som hade genomgått ett flertal operationer för att rätta till sin läpp- käk- och gomspalt, även kallad harmynthet.
-Hon var fortfarande inte nöjd och stod på sig. Det var Malmö landsting som hade utfört operationerna men nu krävde hon att få bli opererad privat. Jag fick remissen och utförde en näsplastik. Hon blev så nöjd och jag fick ett erkännande från landstinget också. De sa att de trodde att de hade gått så långt som möjligt, men att jag hade lyckats göra det ännu bättre. Det var en dubbel belöning.

Men det händer
att patienterna blir missnöjda också.
-Tack och lov är de flesta nöjda. Men det finns patienter som har orealistiska förväntningar, som man inte kan leva upp till. De kan bli besvikna även om resultatet blivit som man kommit överens om innan. Det är jobbigt, säger Magnus.

Han avslöjar
att han ofta säger nej till patienter som kommer till honom och vill genomgå olika ingrepp.
-Kritiken om att plastikkirurgi kan spåra ur är befogad. Det finns människor som bara fokuserar på vad de kan göra för operation härnäst. Det finns ett ansvar att sålla bort sådana patienter. Det är när jag känner att den här personen tror att om jag genomgår ett ingrepp så blir allt bra. Så är det inte. De har en förvrängd uppfattning om kroppen.
-Men om en patient är väldigt envis kan hon gå från en kirurg till en annan. Till slut hittar hon någon som gör det. Ibland kan jag tycka att det sker för lättvindigt.

Magnus är öppen
kring sina tankar om dagens ideal.
-Det finns mycket man kan kritisera inom hela modevärlden och medierna. Det är fokus på vissa saker och det trycks på från olika håll. Det är viktigt att säga nej när ett ingrepp inte är befogat. Jag är läkare och har ett ansvar gentemot patienten. Man måste skilja på klinikens ekonomi och patientens bästa -patienten är viktigast så klart. Men vissa trender är svåra att stoppa.

De flesta
som söker hjälp hos Magnus tillhör ändå inte någon purung mode- eller medievärld. Kvinnor mellan 30 och 39 år är de vanligaste patienterna, och de kommer från hela landet.
-Plastikkirurgi är så allmänt nuförtiden. Det är inte bara Östermalmstanter som förut, om jag nu får säga så. Och männen kommer mer och mer.

Fotnot: På bilden syns en patient som genomgått pannlyft, näsplastik och övre ögonlocksplastik, fått fett transplanterat till läpparna och hakimplantat.

Bildspel: Skickligaste kirurgerna

Bildspel: Skickligaste kirurgerna

[email protected]

2008-06-23 12:22:00

Publicerad: 23 juni 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp