Ät rätt nötter för dina hälsobehov

improveme.se

Att nötter är nyttigt vet vi. Men vilken nöt är bäst för dig? Här kan du se vilken sort som passar just ditt hälsobehov.

Cashewnötter: Bidrar till viktminskning
Cahewnötter innehåller mycket fibrer, vilket gör att energin frigörs långsamt. Det är också ett bra mellanmål efter träning då nötterna är protein- och kolhydratrika. Samtidigt hjälper mangnesiumnivåerna hjälper till att hålla ditt skelett starkt och musklerna friska. Det är också en bra källa till järn.

Paranötter: Skyddar mot cancer

Paranötter är fullproppade med nyttiga fleromättade fettsyror och den viktigaste källan till selen, som är bra vid energiförbränningen och upptaget av antioxidanter. En paranöt räcker för att få sig det rekommenderade dagliga selenintaget.

Forskare har upptäckt att bröstcancerrisken minskar vid ett ökat intag av selen.

Pekannötter: Sänker det ”dåliga” LDL-kolesterolet

Förutom att pekannötter är en bra källa till E-vitamin, protein och antioxidanter kan de sänka nivåerna av LDL-kolesterolet i blodet avsevärt. Det beror på att de är sprängfyllda med enkelomättade fetter och antiinflammatoriska ämnen som också hjälper till att hålla vikten.

Valnötter: Reducerar inflammationer i kroppen
Valnötter innehåller protein och fibrer och är en bra källa till omega3-fettsyror. Valnötter hjälper till att hålla dina blodkärl firska och reducerar inflammationer i kroppen. Dessutom är de rika på antioxidanter.

Mandlar: Stärker skelettet
Mandlar är en stor källa till näringsämnen som bidrar till skeletthälsan och innehåller mycket kalcium och magnesium. Att dricka mandelmjölk är perfekt om du inte äter mjölkprodukter.

Hasselnötter: Gör huden friskare
Hasselnötter är sprängfyllda med E-vitamin som hjälper till att förebygga rynkor. Dessutom innehåller de B-vitamin och folater, som är viktiga näringsämnen för friskt hår, hud och naglar. Liksom många andra nötter är hasselnötter också rika på kalium, kalcium, magnesium och LDL-kolesterolsänkande fetter.

Jordnötter: Kan förebygga typ 2-diabetes
Forskning visar att en daglig dos jordnötter kan minska risken för att drabbas av typ 2-diabetes med hela 25 procent. Det beror delvis på att nötens närinssammansättning hjälper till att sänka nivåerna av triglycerider, en typ av fettsyra, i blodet. Dessuotm innehåller jordnötter magnesium, som också sänker risken att drabbas av diabetes.

Bildspel: Ät rätt nötter för dina hälsobehov

Bildspel: Ät rätt nötter för dina hälsobehov

[email protected]

2014-09-19 13:46:00

Publicerad: 19 september 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp