Orka arbetsdagen – utan att stressa

improveme.se

Mail, möten och sociala medier – inte konstigt att vi känner oss stressade på jobbet. Här är knepen som får dig att slappna av och orka genom arbetsdagen.

Att klara sig igenom en vanlig arbetsdag utan att känna sig det minsta stressad är få förunnat. Men det finns tips och trick att ta till för att orka med alla uppgifter som komma skall. Följ bara schemat nedan, timme för timme, och du kommer märka att du både känner dig piggare och gladare framåt kvällen.

06:30

Ett öronbedövande, ilsket alarm kan framkalla en mindre hjärtattack hos vilken djupt sovande person som helst. Satsa istället på en lugnare signal eller dämpad musik i lågt tempo för att vakna så mjukt som möjligt. Och undvik att snooza -det kommer bara öka din stressnivå.

08:00
Skippa upptempomusiken på morgonen. Forskning har visat att snabba låtar vid fel tidpunkt kan utlösa stresshormoner, skriver Women’s Health. Spara dem istället till eftermiddagen då arbetsdagen behöver en slutspurt.

09:30
Dagens första arbetsuppgift är för många att gå igenom den överfulla mailinkorgen. Försök att undvika det! Beta hellre av de mindre uppgifterna på morgonen innan hjärnan kommit igång ordentligt.

11:00
Tänk positivt inför stora, viktiga möten. Istället för att tänka ”hjälp, vad oförberedd jag är” bör du ta några djupa andetag och tänka ”jag klarar det här”.

12:30
Du kanske tror att du håller stressen i schack genom att beta av lite mail under lunchtimmen. Men faktum är att det får motsatt effekt. Hjärnan behöver en paus mitt på dagen och du gör därför bäst i att gå ut en stund för att få nytt syre.

14:30
Sociala medier i all ära -men den bästa eftermiddagspausen får du faktiskt genom att prata med dina kollegor. Konversationer som inte sker genom en mobil- eller datorskärm kan till och med sänka din stressnivå.

16:00
Nu är det läge att plocka fram de där upptempolåtarna. Höj volymen och res dig från kontorsstolen. Sträck på dig och stretcha lätt för att få igång blodcirkulationen så du orkar med arbetsdagens sista timmar.

18:30
Det har sagts förut och här kommer det igen: ta inte med dig jobbet hem. Laga en god middag och unna dig en lugn stund på soffan efter dina arbetsdagar. Det är du värd.

Bildspel: Orka arbetsdagen – utan att stressa

Bildspel: Orka arbetsdagen – utan att stressa

[email protected]

2014-07-03 15:00:00

Publicerad: 3 juli 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp