Vanligaste myterna om vuxenakne

improveme.se

Det är inte bara pubertala ungdomar som kan ha besvär med blemmor och finnar – även vuxna kan drabbas. Ta reda på vilka myter som finns om problemen och lär dig bli av med dem för gott.

Om du någonsin haft en finne vet du hur frustrerande det kan vara att hitta en lösning för att bli av med den. Health.com har listat myterna kring aknen så att du kan lära dig hur du ska bli av med problemen en gång för alla.

Myt 1: Kosten har inget med besvären att göra
Redan på 1970-talet genomfördes studier som ”bevisade” att den mat vi äter inte har med bildande av akne att göra. Idag har forskarna tänkt om och upptäckt att socker, mejeriprodukter och fet mat visst har ett samband med besvären.

Myt 2: Smink förvärrar aknen

Det må stämma att vissa produkter kan täppa igen porerna och skapa irritation vilket i sin tur kan ge hudbesvär. Men rätt make-up kan faktiskt förbättra akne. Titta exempelvis efter mineralsmink med ingredienser som kiseloxid, zinkoxid och titanoxid.

-Pulverbaserat mineralsmink absorberar oljor som annars skulle täppa igen dina porer, säger dermatologen Mona Gohara till Health.com.

Myt 3: Starka bekämpningsmedel fungerar bäst
De bästa rengöringsprodukterna gör två saker; öppnar upp porerna och dödar bakterier. De allra starkaste produkterna kan ibland göra mer skada än nytta och irritera huden mer än nödvändigt. Fråga på apoteket vad som passar just dig!

Myt 4: Solen förbättrar aknen
Exponering för solljus kan minska inflammationer i kroppen, som finnar och utslag, och du kan därför uppleva att besvären minskar efter att du vistats i solen. Men var försiktig! Med tiden bryter solen ner huden och skadorna gör det svårare för huden att reparera sig själv. 

Myt 5: Finnar uppstår för att du inte tvättar ansiktet tillräckligt ofta
Problemet är snarare det motsatta. För frekvent tvättande torkar ut och irriterar huden. De naturliga oljorna förvinner vilket gör att kroppen överkompenserar genom att producera mer olja vilket kan täppa igen porerna och skapa mer besvär.

Myt 6: Tandkräm får finnen att försvinna
Ett av de vanligaste husmorsknepet vi pepprats med under uppväxten är att lite tandkräm på finnen torkar ut den över natten. Och ja, det stämmer till viss del. Tandkräm innehåller ämnen som verkar uttorkande, men är inte skapt för att vara på huden och kan därför göra mer skada än nytta. Punktbehandla istället med en kräm anpassad för ändamålet.

Bildspel: Vanligaste myterna om vuxenakne

Bildspel: Vanligaste myterna om vuxenakne

[email protected]

2014-07-18 10:04:00

Publicerad: 18 juli 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp