Nya rön: Mättat fett är inte farligt

improveme.se

Hela dietvärlden vändes upp och ned när läkaren Michael Molsey introducerade 5:2-dieten. Men nu visar en ny studie att mättat fett inte alls är dåligt för människan.
– Det är dags för mig att be om ursäkt, säger Mosley till Daily Mail.

Den populära 5:2-dieten går ut på att fasta två dagar i veckan samt att äta så lite mättat fett som möjligt, till exempel mjölprodukter, smör, ägg, kött och fet fisk. Enligt Mosley och tidigare studier förkalkar dessa livsmedel våra artärer, vilket kan leda till hjärtsjukdomar.

Men nu visar det sig att den senaste tidens lära inte stämmer. Enligt en undersökning beställd av British Heart Association från 2013, som är baserad på 72 tidigare studier, finns det inga tecken på att mättade fetter orsakar hjärtsjukdomar.

Och Mosley tvingas göra en pudel.

-På sistone har
jag varit tvungen att göra helt om i mina uppfattningar. Det är dags att be om ursäkt för de värdelösa råd jag har gett om fett, säger han till Daily Mail, och erkänner att han själv har ändrat sina matvanor.

-Jag försöker att inte ha kakor hemma eftersom jag inte kan motstå dem. Men jag har återvänt till smör, grekisk yoghurt och mellanmjölk, jag äter mer fet fisk och ägg och tar mig en hamburgare ibland.

Allt för mycket mättat fett är dock inte bra då det leder till övervikt, vilket i sig är farligt för hjärtat.

Bildspel: Nya rön: Mättat fett är inte farligt

Bildspel: Nya rön: Mättat fett är inte farligt

[email protected]

2014-07-23 08:44:00

Publicerad: 23 juli 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp