Modellpojkarna om sina drömjobb

improveme.se

Ett drömjobb eller en värld som äter upp dig?
I den andra säsongen av "Modellpojkarna" får vi uppleva svenska modellers glamorösa vardag – men också yrkets mörka baksida.
– Jag vill aldrig mer återvända, säger Marcus Zetterberg som lämnade sin framgångsrika karriär för ett helt annat liv.

Uppmärksamhet, champagne, kändisar och resor jorden runt. Det är liv som påminner om Hollywoodstjärnornas -och förmodligen är det därför modellyrket fascinerar så många.

-Att vara en kille på 20 år och få arbeta som modell är ett drömjobb. Man får se mycket, träffa intressanta människor och resa över hela världen, säger Adam Berg som blev modell för fyra år sedan. 

I dokumentärserien förklarar Adam, som gjort kampanjer för både Burberry, Acne och J.Lindeberg, oblygt att han inte alls har något emot att visa sin tränade och nakna kropp för andra människor.  

-Många kanske generaliserar och tycker att modeller har ätstörningar eller liknande, men det är ingenting som jag har upplevt, säger han.

Men det skinande myntet har en baksida som kan slå hårt.

En som vet hur tuft det kan vara är Marcus Zetterberg 23, som upptäcktes av en agentur i Australien. Hans liv tog en oväntad vändning när han plötsligt blev framgångsrik stjärnmodell i New York.

-Det är lätt att förstå varför modellyrket fascinerar så många. Du får sola dig i rampljuset, åka runt i hela världen och gå på kändispartyn på klubbar där Paris Hilton festar. Och du har inga problem att få tjejer, eller killar för den delen heller, säger han.

Markus tillvaro snurrade allt fortare. Det blev bland annat kampanjer för Abercrombie & Fitch där den världskände fotografen Bruce Weber stod bakom kameran. På nätterna fortsatte det intensiva tempot med fester på stans hetaste nattklubbar.

-Som modell blir du ditt eget varumärke och är tvungen att gå på festerna med folket i modebranschen för att marknadsföra dig själv och få jobb. Du måste arbeta oerhört hårt, träna på gym och hela tiden gå på castings. Jag festade till 03 på nätterna för att sedan gå upp till en plåtning nästa morgon. Det är ett tufft liv med en psykisk och fysisk press som sliter mycket.

När Marcus kom tillbaka till Stockholm och kunde andas ut insåg han plötsligt att något var fel. Modelljobbet höll på att sluka honom totalt.

 -Jag drabbades av panik och efter olika läkarbesök fick jag diagnosen utbränd.

Trots den framgångsrika modellkarriären bestämde sig Marcus för att sluta och bor nu istället i en Stockholmsförort där han arbetar som larmtekniker.

-Jag har så klart haft riktigt kul också. För tre år sedan ville jag bli framgångsrik, rik och känd. Men i dag blir svaret annorlunda. Jag vill aldrig mer återvända till den världen. Nu har jag flyttat hemifrån, lever med min flickvän och är betydligt lyckligare än under modellåren, säger han.

“Modellpojkarna“ har premiär på SVT Flow den 23 september 2014.

Modellerna Marcus Zetterberg (t.v) och Adam Berg (t.h) berättar om sina liv i andra säsongen av

Modellerna Marcus Zetterberg (t.v) och Adam Berg (t.h) berättar om sina liv i andra säsongen av ”Modellpojkarna”.

Marcus Zetterberg lämnade karriären som modell för ett vanligt liv.

Marcus Zetterberg lämnade karriären som modell för ett vanligt liv.

Adam Berg medverkar i dokumentärserien för att hans familj ska förstå vad arbetet som modell innebär.

Adam Berg medverkar i dokumentärserien för att hans familj ska förstå vad arbetet som modell innebär.

Även den svenske stjärnmodellen Texas Olsson, 25, medverkar i serien på SVT Flow.

Även den svenske stjärnmodellen Texas Olsson, 25, medverkar i serien på SVT Flow.

[email protected]

2014-09-22 18:44:00

Publicerad: 22 september 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp