Ät rätt saker på julbordet

Inför julhelgen kan många av oss känna ångest och förknippar julens alla godsaker med ökad vikt och trängre kläder.

Här följer några tips från Anna på vad du kan göra för att få din jul lite hälsosammare.

Välj verkligen ut det du tycker är gott – och behöver du verkligen äta av allt?

Saker du kan äta med samvete:

  Inlagd sill framför senapssill/vitlökssill
Lax, fet men bra fisk
Ål, i små mängder
Skinka, skär bort fettbiten
Kalkon
Lutfisk, men ta det lugnt med såsen
Andra proteinkällor: rostbiff, räkor, ägghalvor
Kalvsylta framför pressylta
Kokt potatis
Grovt bröd
Rödkål
Sillsallad framför rödbetssallad
Grönsaker – glöm inte dessa

Godsaker:

  Frukt
Mörk choklad i liten mängd
Enstaka pepparkakor och lussebullar
Skumgodis
Dadlar och fikon, mkt kalorier men bättre än godis.
Nötter i begränsad mängd

Sätter sig på magen:

  Alla typer av korv, om du inte väljer ett fettsnålare alt
Revbensspjäll
Köttbullar, gör du själv använd 100% nötfärs, fetthalt 10%
Janssons Frestelse, om du vill byt ut grädden mot mellangrädde och standardmjölk
Pastejer
Risgrynsgröt, kan du också välja att göra på mjölk
Ris à la Malta
Knäck och kola och övrigt snask

Dryck:

  Intag i måttliga mängder!

Underlätta matsmältning och fettförbränning genom att ta promenader, minst 45-60 min per dag under de röda dagarna

Bildspel: Ät rätt saker på julbordet

Bildspel: Ät rätt saker på julbordet

2007-12-16 20:55:00

Publicerad: 16 december 2007

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp