Dags för en nystart

Känns det som att du bara harvar på i samma gamla hjulspår?
Du behöver en förändring. Så här uppnår du dina mål – oavsett om det handlar om karriär, familj eller självkänsla.

Ibland kan hela livet börja kännas fel. Jobbet är trist, din partner har blivit en främling som du hänger ihop med av gammal vana och du har ingen riktig passion för någonting längre.

Då gäller det
att klura ut hur du vill leva i stället. Aftonbladet har intervjuat livscoachen Suzanne Dahlerus som hjälper folk att totalrenovera sina liv.
-Svaren kommer inifrån dig själv. Du har dem redan. Inte i intellektet, utan i magen. Min roll som coach är att locka dig att upptäcka dem, säger hon.

Suzannes första tips
till kunderna brukar vara att stänga av allt brus som tv och radio och koncentrera sig på att bara fundera kring de stora frågorna. En halvtimme per vecka kan vara lagom för ett litet samtal med sig själv. Grubbla på vad du egentligen vill jobba med, var du vill bo, hur du vill leva.

Steg två är
att börja tänka på när i livet du varit som mest nöjd hittills. Många människor känner att de hade sina gyllene stunder i tonåren innan de var alltför nertyngda av alla vuxna måsten. Betygsätt hur nöjd du är när du gör lite olika saker, när du tränar, går till jobbet, löser läxor med barnen och träffar dina vänner. Snart ser du ett mönster, du förstår i vilka situationer du mår bra och vad du mår mindre bra av.

Det sista rådet
som Susanne bjuder på är att fokusera på en sak i taget. För att kunna rangordna problemområdena och kunna ta itu med de mest akuta sakerna först, tycker hon att man ska välja åtta delar i livet som är viktiga. Det kan vara vänner, jobb, familj, personlig utveckling med mera. Sedan ska du betygsätta hur nöjd du är med varje del. 10 poäng är full pott och 1 är sämst betyg.

Använd övningen
för att kunna se vilket område som är viktigast just nu. Gör om övningen då och då för att se om ordningen ändras.

Bildspel: Dags för en nystart

Bildspel: Dags för en nystart

[email protected]

2008-07-16 08:37:00

Publicerad: 16 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp