Åldras du av kirurgin?

Många tar till plastikkirurgi för att se yngre ut.
Men nya rön tyder på att ingreppen kan ha en motsatt effekt – och snarare skynda på åldringsprocessen.

Allt fler kirurger och hudläkare ifrågasätter nu gamla former av ingrepp, som fettsugningar och ansiktslyft.
-Sanningen är att du inte kan förbättra hälsosam hud genom att skära i den. Om du skär genom frisk vävnad och friska blodkärl och lyfter överhuden från de underliggande musklerna, skapar du oundvikligen ärrvävnad och förstör blodcirkulationen, säger plastikkirurgen Michael Prager till Daily Mail.

-Små blodkärl
kommer snart att växa fram, men de blir inte lika effektiva som de större kärlen som brukade förse huden med blodet och näringen som den behöver. Hud som har lyfts blir tunnare, och det är volym som gör att ett ansikte ser ungt ut.

Doktor Prager
är särskilt skeptisk till fettsugningar.
-Om en kvinna fettsuger sig vid 30, kommer huden att se ut att tillhöra en 50-åring när hon är 40. Och eftersom du inte kan lägga på dig vikt där fettcellerna har sugits ut, samlas fett i områdena runtomkring. Du kan inte dölja klumparna och knölarna som bildas, de ser konstiga och onaturliga ut, säger han.

Flera framstående läkare
som Daily Mail har talat med framhåller att kirurgins negativa effekter inte syns på en gång -det första året efter ett ingrepp brukar patienterna vara nöjda. Men sedan börjar huden åldras allt mer, och några år efter operationen ser patienten ofta betydligt äldre ut än innan. På sikt kan alltså flera vanliga ingrepp ha en föråldrande effekt i stället för en föryngrande.

Doktor Sam Hamra
, baserad i Dallas i USA, är specialiserad på att korrigera misslyckade ansiktslyft.
-Min mamma är 96 år och hon ser fantastisk ut -eftersom hon aldrig har opererat sig, säger han.

Kollegan doktor Georges Roman är inne på samma spår. Han tror att nya sorters behandlingar som inte kräver skalpell, till exempel injektioner med Botox och Restylane, kommer att ta över den klassiska kirurgins roll mer och mer.
-Kirurgi kan behövas, men det ska vara den sista utvägen, säger han.

-Om tio år kommer
efterfrågan på olika lyft att vara mycket mindre Vi håller på att lära oss att arbeta med kroppen för att se unga ut, snarare än att jobba mot kroppen.

Bildspel: Åldras du av kirurgin?

Bildspel: Åldras du av kirurgin?

[email protected]

2008-08-11 12:24:00

Publicerad: 11 augusti 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp