Britneys farliga diet

Sångerskan visar stolt upp sin trimmade kropp. Men kostrådgivarna fasar över hennes extrema metoder.

Popstjärnan som en gång var känd för att göra 500 situps om dagen har de senaste åren befunnit sig långt ifrån sin toppform. Men under sommaren har Britney Spears gjort allt för att komma i trim.

På omslaget till senaste numret av OK! Magazine poserar nu Britney i vit bikini bredvid rubriken “Så fick jag min kropp tillbaka“. Och i en exklusiv intervju berättar sångerskan att hon “är mer hälsosam än någonsin tidigare“.
-Min diet har mycket att göra med hur jag kommit i form, berättar hon för OK! Jag äter inget socker. Jag äter ingen frukt eller ens fruktjuice på grund av sockret.

Denna metod är dock helt fel, enligt svenska näringsexperter.
-Frukt ska man absolut inte hoppa över att äta, säger kostrådgivaren Petra Alpsjö till improveme. Det är ett av våra nyttigaste livsmedel som är fullproppade med antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Vad det gäller fruktsockret i frukten är det absolut inget man behöver vara rädd för.

Britney berättar vidare att hon tränar fem gånger i veckan, dels på ett utomhusgym med en personlig tränare och dels i sitt eget fullt utrustade hemmagym.
-Jag äter kyckling och lax och ris, säger hon. Jag äter avokador. Jag äter äggvitor till frukost och ibland kalkonburgare till lunch. Jag försöker få i mig bara 1 200 kalorier om dagen. Det kanske låter som att det inte är så mycket, men det är faktiskt mycket mat om man äter rätt saker. #IMG2-R#

Men 1 200 kalorier är inte tillräckligt, menar experterna.
-Det låter ganska extremt, säger Latifa Lindberg, dietist och hälsoansvarig på Coop, till improveme. Enligt våra rekommendationer behöver en genomsnittlig normalaktiv kvinna cirka 2 200 kalorier per dag. Av dessa går cirka 60 procent -1 600 kalorier -åt bara för att underhålla hjärta, hjärna, muskler och matsmältning. Så när Britney ska äta 1 200 kalorier per dag utsätter hon kroppen för ganska mycket stress.

Effekten blir att kroppen hamnar i krisläge, något som tär mycket på hälsan.
-Med så lågt kaloriintag och dessutom nästan inga kolhydrater så blir effekten en muskelnedbrytning och en minskad förbränning, förklarar Petra Alpsjö.

Istället bör Britney äta varierad mat i lagom doser och inte ha för strikta tabun.
-Det bästa är att hitta en bra balans och trivas med sina val, säger Latifa Lindberg. Mitt motto är att det är bättre att äta nästan rätt än exakt fel.

Bildspel: Britneys farliga diet

Bildspel: Britneys farliga diet

Ingen kan leva på avokado allena, Britney!

Ingen kan leva på avokado allena, Britney!

[email protected]

2008-08-26 11:02:00

Publicerad: 26 augusti 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp