Älskar sig själva

Ny forskning avslöjar att kändisvärlden är full av sjukligt självupptagna människor.

Kändisar är mer narcissistiska än vanliga människor, visar en ny studie från University of Southern California.

Även om det kan låta som ett ganska självklart påstående är detta första gången fenomenet har granskats.  Det är den kända amerikanska radioprataren och psykiatriprofessorn Drew Pinsky som har fått kändisgästerna i sin radioshow att fylla i personlighetsformulär.
 
Mer än 200 stjärnor har fått delta i undersökningen, där de fick fylla i “Narcissistic Personality Inventory“, ett respekterat formulär som används inom psykiatrin för att utvärdera narcissistiska tendenser. Testet ger ett resultat mellan 1 och 40, där 40 motsvarar “extremt narcissistisk“.

Medelresultatet för kändisarna var 17,84 -ungefär 17 procent högre än genomsnittet. Drew Pinsky upptäckte också att kändisar som är “kända för att vara kända“, till exempel genom en dokusåpa, hade de högsta siffrorna, medan stjärnor som var välkända för specifika förmågor hade lägst resultat.
 
Trots att narcissister kan se ut som att de har fantastiskt självförtroende är sanningen snarare det motsatta, enligt Drew Pinsky. 
-Narcissism är ett kliniskt drag som döljer djupa känslor av tomhet, låg självkänsla och extrema intimitetsproblem, säger han.

Bildspel: Älskar sig själva

Bildspel: Älskar sig själva

[email protected]

2008-09-10 08:03:00

Publicerad: 10 september 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp