Svältidealet accepteras

Utvecklingen är skrämmande – men sann.
Varken Hollywood eller modevärlden reagerar längre på anorexiasmala tjejer.
Nu faller allt yngre tjejer offer för den ”smala kändissjukan”.

Den oroväckande trenden sprider sig som en löpeld i USA. Stylisterna i Hollywod gillar trådsmala stjärnor som Kate Bosworth, 23, och Nicole Richie, 25 -trots att de utgör farliga förebilder för unga tjejer.
-Tidigare när unga tjejer hade ätstörningar var deras enda alternativ att ta tag i sina problem, säger David Bonnouvrier, chef på DNA Model Management, till People.

#IMG2-R#Men attityden har förändrats. Läkaren Ira Sacker driver en klinik på Manhattan som är specialiserad på ätstörningar.
-Jag har en hel rad med A-kändisar som klienter, både skådespelerskor och modeller. De säger att pressen på dem att vara smala har aldrig varit större än vad den är nu. Varför? För den som är smalast får jobbet och konkurrensen är stenhård.

Att förneka sina ätstörningar blir också vanligare. Den 25 september gick Nicole Richie så långt som att förneka sin sjukdom på sin MySpace-sida. Detta efter rykten om att hon hade blivit tvångsintagen på en ätstörningsklinik. Så här skrev hon:

”Jag har inte ätstörningar, jag vet inte hur många gånger jag måste säga det. Jag har upprepat det så många gånger att jag känner mig som en repig gramofonskiva. Jag är lycklig och hälsosam och lever mitt liv.”

Så vem är ansvarig för den enorma pressen att vara smal? Stylister och modellvärlden skyller på designers som skapar kläder enbart för ultrasmala. Designerkåren skyller istället på modellagenturerna som enbart bokar unga modeller i tidiga tonåren.

Hela kändis- och modevärlden kan anklaga varandra, men resultatet är skrämmande. People rapporterar att en ny undersökning bland collegestudenter, gjord av National Eating Disorders Association, visade att 20 procent vid något tillfälle hade haft bekymmer med ätstörningar.
-Yngre och yngre tjejer blir påverkade, ibland så unga som 8 år, säger Carolyn Costin vid behandlingscentret Monte Nido i Malibu, Los Angeles.

Med tanke på att allt fler modeller och skådespelerskor blir ultrasmala så pumpar media ut en alltför onormal bild av vad som verkar normalt.
-Unga tjejer ser kändisarna tappa vikt. Och ju mer dem tappar desto mer berömda blir dem. Det skapar en bild över att det är onormalt att vara normal, säger tv-stjärnan Cheryl Hines till People.

I en tid då hälsosamma stjärnor som Reese Witherspoon och Jennifer Lopez hela tiden utsätts för graviditetsrykten så fort de har ett extrakilo på kroppen så blir pressen på kändisarna stor. Resultatet: Kändisvärldens kvinnor kämpar ännu hårdare för att bli smalare. Frågan är hur det ska sluta?

LÄS MER:
Svenska Birgitta drabbades av anorexia. Läs hennes gripande berättelse på improveme.se:
Klicka här för att läsa intervjun!

Bildspel: Svältidealet accepteras

Bildspel: Svältidealet accepteras

Bildspel: Svältidealet accepteras

Bildspel: Svältidealet accepteras

[email protected]

2008-10-12 15:11:00

Publicerad: 12 oktober 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp