Akne ger depression

Akne ses ofta som ett lindrigt besvär, men studier visar att akne kan orsaka depression, och i värsta fall självmord.
– Det är viktigt att ungdomar med akne får vård snabbt, säger Mats Berg, hudläkare till Aftonbladet.

Akne kan ge enorma konsekvenser och kan bidra till både social isolering och nedstämdhet. Flera vetenskapliga undersökningar har visat att depression är vanligare hos dem som har akne, än hos dem som inte har det.

Hudläkare Mats Berg vill att sjukdomen ska börja tas på allvar.
-Min bedömning är att aknepatienter ofta inte får korrekt vård. Läkarna i primärvården dröjer alldeles för länge med att skicka remiss till specialist för de aknepatienter som de inte lyckas hjälpa, säger han till Aftonbladet.

Risken för fördjupad depression av akne gör att det brådskar.
-Dels är det onödigt att gå med för dålig behandling under lång tid. Sedan finns det ju de som drabbas av bölder -de kan få kvarvarande ärr om de inte få behandling i tid. För patienter med kraftig akne är det viktigt att få vård fort, säger Mats Berg.

Han vill även uppmana föräldrar att ta ungdomsakne på allvar. Mycket har hänt med aknevården under de senaste 20-30 åren, och idag finns mycket bättre möjligheter att behandla akne. Ungdomarna behöver stöd av sina föräldrar för att få en bra och effektiv behandling.
-Istället blir de offer för aggressiv marknadsföring av metoder och preparat som ofta är helt verkningslösa -laser, dyra rengöringsprodukter och peelingkrämer. Jag som doktor blir ofta chockad när jag får höra vilka summor patienterna lagt ner för att bli av med sin akne innan de kommer till mig.

En av de mest effektiva behandlingarna mot akne är receptbelagda Roaccutan.

Tips för föräldrar!
1. Det är inte lätt för en tonåring att söka vård själv så visa ditt stöd genom att följa med.

2. Dessutom finns risken att doktorn inte skriver ut det mest effektiva medlet – eftersom doktorn inte tror att ditt barn kan hantera det på egen hand.

3. En aknebehandling består ofta av flera preparat som ska tas i speciella kombinationer och på bestämda tider. Hjälp till så mycket som din tonåring tillåter.

4. Ta aknen på allvar. Det kan leda till social isolering och depression.

5. Det finns bra behandlingar, antingen receptbelagda eller receptfria. De flesta kan få hjälp.

Källa: Aftonbladet

Bildspel: Akne ger depression

Bildspel: Akne ger depression

[email protected]

2008-10-28 10:11:00

Publicerad: 28 oktober 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp