Välj rätt fett

Fet mat utan kolhydrater är det mest effektiva receptet om du vill minska i vikt, skriver Aftonbladet.

De traditionella kostråden gäller inte längre. Efter att tidningen New England Journal of Medicineden publicerade den 13 sidor långa vetenskapliga artikeln om fettsnålt, medelhavskost och Atkins GI-diet, är de flesta experterna eniga om att de testpersoner som satsade på naturligt fett lyckades bäst.

Förra året gjordes även en studie på 311 överviktiga medelålders damer.
De som valde protein- och fettrik mat i stället för kolhydrater under ett år, gick ner mest i vikt. Det är egentligen ingen nyhet att rätt fett är bra för oss och att dem som vill bli av med sina extra kilon bör dra ner på pasta, bröd och kolhydratrik mat.
-Vi vill lyfta fram att det går att få i sig kolhydrater i annan form och av bättre kvalitet som inte får blodsockret att svänga så kraftigt, hela GI-tanken, säger han och tillägger att kostråden även blir miljöanpassade, säger doktor Annika Dahlqvist till Aftonbladet.

Skillnaden mellan GI och Atkins
Båda dieterna fokuserar på kolhydrater -men på olika sätt.

GI – äter du långsamma kolhydrater som håller blodsockret i schack. Dieten håller oss mätta
och pigga längre. GI, glykemiskt index, är ett mått på hur snabbt olika livsmedel höjer blodsockret. Fyll skafferiet med fullkorn.

Atkinsdieten-ät så få kolhydrater som möjligt och välj endast naturligt fett. Tanken med dieten är att ta bort den snabba energin så att kroppen bränner fettreserverna i stället. Fetare mat gör samtidigt att du känner dig mättare fortare.

Fet kolhydratfattig diet -bygger på Atkins GI-diet där kolhydrater och transfetter ska undvikas. Högst 20 gram kolhydrater per dag under de första två månaderna. Dieten ger bättre levervärden, bättre fördelning av blodfetter och lägre kolesterolhalt.

Fet diet -gav bäst resultat i undersökningen. Du äter fettsnål mat och begränsar kaloriintaget till max 1 500 (kvinnor) eller 1 800 (män).

Bildspel: Välj rätt fett

Bildspel: Välj rätt fett

[email protected]

2008-11-04 14:45:00

Publicerad: 4 november 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp