Sov för hjärtat

Att sova minst sju och en halvtimme gör hjärtat gott. E- eller C-vitaminer är däremot ineffektiva, visar ny forskning. Sömn är viktigt och kan inte kompenseras med vitamintabletter.

Människor som sover dåligt har större risk att drabbas för hjärt-kärlsjukdomar. En ny studie visar att de som dessutom har förhöjt blodtryck under natten löper ännu större risk.

Sömn har blivit ett stort problem i vårt pressade samhälle.
Det kan leda till kraftig övervikt, diabetes och i värsta fall allvarliga hjärt-kärlsjukdomar. Undersökningen visar att äldre människor som sover dåligt och har högt blodtryck löper förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Tvärtemot tidigare belägg då man trodde att vitaminer var lösningen till att hålla sig frisk.

En amerikansk studie som innefattar cirka 15 000 läkare och som pågick under åtta år har bevisat att vitaminer inte har så stor inverkan. Några av läkarna fick från 1997 ta vitamin E, andra fick placebo (sockerpiller). 1200 läkare drabbades av hjärt-kärlsjukdom, 464 fick stroke och 509 av läkarna dog på grund av hjärt-kärlsjukdom. Det gick inte att se någon skillnad mellan dem som tagit vitaminer och de som fick placebo. Varken vitamin E eller vitamin C hade någon inverkan på dödligheten i hjärt-kärlsjukdom.

Så förebygger du hjärtsjukdom
Motionera
Hälsosam kost
Stressa mindre
Rök ej
Normal vikt

Källa: Hjärt-Lungfonden/Aftonbladet.

Bildspel: Sov för hjärtat

Bildspel: Sov för hjärtat

[email protected]

2008-11-11 10:17:00

Publicerad: 11 november 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp