Den livsfarliga dieten

Brittiska tjejer rapporterar en uppsjö av hälsoproblem efter att ha testat den senaste bantningstrenden.

Det genomsnittliga rekommenderade kaloriintaget för en vuxen kvinna ligger runt 2 000 kalorier per dag. Men den senaste diettrenden i Storbritannien -LighterLife -innebär att bantarna byter ut all mat mot energidrycker och får i sig 500 kalorier under en hel dag.

Resultatet har blivit att de som hoppat på dieten har gått ner i vikt i rasande takt, något som gjort att metoden fått 15 000 anhängare. Men det har också lett till ett flertal rapporter om svåra hälsoproblem.

Muskelsmärtor, nedsatt syn, minnesförlust och trötthet är några av de krämpor bantarna klagat över. Men det blir värre än så. En kvinna rapporterar i Daily News att företaget lär ut att mat är “dåligt“ och att hon därför drabbats av anorexia.

Ett ännu sorgligare fall: 25-åriga Matilda Callaghan, som gick ner drygt 60 kilo på ett halvår, dog plötsligt. Vid en obduktion visades att hon drabbats av ojämn hjärtrytm.
-Studier har visat att svältdieter tömmer interna organ på protein och muskler, berättar fetmaexperten John Garrow för Daily News.

LighterLife, däremot, menar att deras metod är ofarlig. “Kroppen behöver inte överflödiga kalorier, den behöver näring“, menar företaget och pekar på att deras drycker innehåller alla nödvändiga näringsämnen.

Bildspel: Den livsfarliga dieten

Bildspel: Den livsfarliga dieten

[email protected]

2008-11-13 13:56:00

Publicerad: 13 november 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp