”Kirurgi – självklart val”

Åsa Vilbäck var med i Expedition Robinson för 11 år sedan. Idag är hon plastikkirurg och programledare för SVT:s hälsoprogram "Dr Åsa".
– Min filosofi är att man måste förstå för att kunna förändra, säger Åsa Vilbäck.

Du vill inspirera människor och lära dem hitta en ny livsstil, hur går du tillväga i programmet för att lyckas med det?
-Min filosofi är att man måste förstå för att kunna förändra. Jag försöker förmedla kunskap om hur vår kropp och psyke fungerar, och få människor att reflektera över sin egen hälsa och livsstil. Vi drunknar i tips och råd av olika slag där majoriteten av råd inte har några effekter alls. Folk slösar bort tid och pengar, blir besvikna och tappar ork när de kommer längre och längre från sitt mål trots ansträngningar. När man med kunskap vet vad man måste göra är själva beteendeförändringen en oerhört spännande process. Så i sista programmet lär jag mig hur man blir sin egen hälsocoach.

Det har visats 6 avsnitt, hur har responsen varit?
-Bättre än vad jag tycker att vi förtjänar. Vi kan bättre! Det har varit väldigt tajt med tid och resurser, men vi har gjort vårt bästa. Det har varit tufft och jag har varit ny i rollen som programledare. Det är alltid lika roligt att höra positiv respons på programmet och framförallt hur folk har blivit hjälpta!

Blir det en säsong 2 av ”Dr Åsa” eller vad händer härnäst?
-Svt vill göra fler program och det vill jag med. Frågan är bara om min chef ger mig tjänstledigt fram till och med september, vi får se. I annat fall börjar jag om som ST- läkare i plastikkirurgi vid Universitetssjukhuset i Örebro.

I det första avsnittet handlade det om förälskelse, att är man riktigt nykär kan det jämföras med tvångssyndrom, vad menas med det?

-När man lider av tvångssyndrom upplever man återkommande tankar och beteenden som ”tvingar” sig på en. Det kan vara att räkna alla lyktstolpar till att tvätta händerna 100 ggr per dag. Man har sett att serotonin- nivåerna är låga i hjärnan hos de som lider av tvångssyndrom, och samma sak ser man hos förälskade. Och lyssnar på vilken populärsång som helst som handlar om förälskelse, så återfinns alltid ”always on my mind…”, ”I can’t stop thinking about you”out of my mind, out of my head”. Kul att lyssna efter det faktiskt. Och alla vi som varit förälskade vet ju hur besatt man blir av den utvalde. Man tänker konstant på den andre, vare sig man vill eller inte. Och besattheten fyller den biologiska funktionen att vi ska fokusera på en person, och göra allt för att få vara med den, oavsett flodvågor, tigrar, konkurrenter, för att bilda par och få barn.

#IMG2-R#Varför valde du just plastikkirurgi när du blev färdig läkare?
-Jag älskar att jobba med händerna, så att det skulle bli kirurgi var självklart. Och plastikkirurgi är den absolut roligaste specialiteten. Inom allmänkirurgin är det mycket som inte är kirurgi, vi opererar hela dagarna. Det är kreativt. Det finns aldrig några färdiga lösningar. Har en person en stor cancer i ansiktet som måste skäras bort, så måste man planera en bra lösning för att täcka det som man tar bort. Och det låter kanske enklare än vad det är. Sånt älskar jag. Jag jobbar ju med cancer, brännskador, missbildningar etc, inte estetisk kirurgi.

Har du själv gjort några plastikoperationer?
-Jag har tagit bort något födelsemärke, och försökt ta bort en pigmentfläck på benet. Däremot drar jag mig inte för att om kanske 20 år operera ögonlocken när jag tycker att de börjar hänga, eller kanske tom göra en laserslipning. Men då finns säkert nya metoder. Det är mycket man måste acceptera här i världen men inte allt!

Är svenskar dåliga på att ta hand om sin hälsa?
-Nej, svensken har en hög allmänbildning om kropp och hälsa. Vi har goda vaccinations- och screeningprogram, säkra hem, arbetsplatser och trafik. De största hälsoriskerna som svensken utsätter sig för är rökning, för lite motion och en ökande vikt.

Hur ska vi bli kvitt vinterdeppet?
-Grunden är att motionera och sova ordentligt, sitt inte uppe vid datorn till sent på natten. Ge dig själv så mycket dagsljus som möjligt; gå ut på lunchen, var utomhus dagtid på helgerna. Åk utomlands en vecka. Tänd ljus och ha mysigt med andra i vintermörkret; spela spel, berätta julsagor, ha mycket sex. Lider man av SAD (seasonal affective disorder) som ger en riktig depression av för lite dagsljus under vinterhalvåret, bör man söka läkare.

Vi på improveme tycker att du är supersnygg, hur håller du dig i form?
-Oj, tack! Jag jobbar hela tiden, nej, men rör på mig mycket i vardagen och dessutom simmar jag cirka 3 gånger i veckan. Det är min tid för mig själv, meditation, motion och avslappning i ett -perfekt.

Vilka skönhetsprodukter kan du inte vara utan?

1. Kérastse Oléo Relax -tar bort frizzet, utan att göra det stelt eller kladdigt. Nytt hår på flaska.
2. YSL Touch Éclat -trollstav, trollar bort de värsta mörka ringarna.
3. Max Factor Lipfinity -vem hinner, orkar, tänker på att bättra på läppstiftet under dagen? 4. LÓreal Exfotonic -så man kan ligga och stryka på sig själv när man ska sova…;-)
4. Kanebos pulver-peeling -bästa peelingen.

Dr Åsas bästa tips på ett hälsosammare liv
1. Börjar aldrig röka, och om du röker: Sluta nu!
2. Rör på dig. Lite är bättre än inget.
3. Sov lagom. Fuska inte med sömnen, skapa sovrutiner.
4. Var glad, förlåtande, empatisk, ödmjuk och kärleksfull. Skaffa hund -om du hinner med den.
5. Ät frukost.


Namn:
Åsa Vilbäck
Ålder: 34
Bor: I Örebro, tillfälligt i Stockholm
Familj: Sambo Magnus och bäbis är det hög tid att producera.
Aktuell med: Doktor Åsa på Svt

Bildspel: ”Kirurgi – självklart val”

Bildspel: ”Kirurgi – självklart val”

Åsa Vilbäck under inspelningen av Dr Åsa.

Åsa Vilbäck under inspelningen av Dr Åsa.

[email protected]

2008-11-20 10:29:00

Publicerad: 20 november 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp