Varning för chefen

Dåliga chefer kan utgöra en fara för personalens hälsa, enligt en svensk studie.

Ju sämre din chef är och ju längre du jobbat för honom eller henne, desto högre är risken att du utvecklar hjärt- och ärlsjukdomar. Detta visar en studie som gjorts vid Karolinska Institutet i Stockholm.

-Om man tittar på hela gruppen vi har undersökt är det minst 25 procents högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar om du uppfattar din chef som sämre. Men om man har varit anställd i fyra år eller längre stiger den risken till minst 64 procent, säger studiens författare, Anna Nyberg, till Dagens Industri.

Under tio års tid har 3 122 män i åldern 19 till 70 år läkarundersökts och fått svara på frågor om hur de uppfattade sin närmaste chef. 74 av männen drabbades av någon hjärtsjukdom under studiens gång.

-Särskilt starkt relaterat till hjärtsjukdom var om deras chef ger dem den information de behöver för att genomföra sina arbetsuppgifter, om chefen förklarar mål och delmål för arbetet, om de får tillräckligt med befogenheter i relation till sitt ansvar, och om chefen är bra på att driva i genom förändringar, säger Anna Nyberg.

Bildspel: Varning för chefen

Bildspel: Varning för chefen

[email protected]

2008-11-27 13:51:00

Publicerad: 27 november 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp