Brösten var för stora

Storleken har betydelse. På många sätt.
Det är inte ovanligt att kvinnor vill förminska sina bröst.
32-åriga Lina är en av de kvinnor som valde bröstreduktion.

Ända sedan puberteten har Lina haft stora bröst. Till en början var den stora bysten av glädje. Hon fick bland annat mycket mer uppmärksamhet av killarna i skolan än många av hennes andra tjejkompisar.

Men under årens lopp fick de stora brösten negativa konsekvenser. Hon drabbades av värk i ryggen. Dessutom upplevde hon att hennes kropp var oproportionellig.
-Förutom värken i ryggen tyckte jag inte det var snyggt. Det var svårt att hitta kläder och folk kunde stirra mer på brösten än på mig, säger hon när improveme.se träffar henne på ett fik i centrala Stockholm.

När Lina fick barn blev saken inte bättre. Eller som hon själv beskriver det; “Tuttarna tog över min kropp”. Efter mycket om och men började hon överväga att gå till en plastikkirurgi. Men beslutet var inte lätt.
-Det råder fortfarande en hel del tabu kring detta, och jag ville vara absolut säker på min sak, säger hon.

Det blev hon. Hos plastikkirurgen fick hon prata igenom sina problem och blev informerad om hur ett ingrepp går till. Sedan var saken klar.
-Fördelarna var så enormt mycket större än nackdelen -det vill säga vad folk skulle säga. Så jag bokade in en tid direkt.

Under Linas operation avlägsnades fett och bröstkörtelvävnad, vilket gjorde brösten både lättare och fastare. I samband med detta flyttades även bröstvårtor och vårtgårdar upp för att få ett proportionerligt intryck.

Ingreppet tog tre timmar och redan nästa dag kunde Lina lämna kliniken. För den 32-åriga tvåbarnsmamman innebar operationen en betydligt lättare vardag med mindre värk och obehag.
-Framförallt känns det inombords. Idag kan jag röra mig på ett helt annat sätt och har fått tillbaka mycket av min självkänsla, säger Lina.

Vill du veta mer om bröstreduktion eller något annat plastikkirurgiskt ingrepp?
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Jan Jernbeck, plastikkirurg på Akademikliniken:
Ställ din fråga till Jan Jernbeck här!

Fotnot: Lina heter egentligen något annat. Personen/personerna på bilderna har inget med artikelns innehåll att göra.

Bildspel: Brösten var för stora

Bildspel: Brösten var för stora

[email protected]

2009-01-13 16:53:00

Publicerad: 13 januari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp