Gör ett svårt val lätt

Att överväga en plastikoperation är ett svårt steg. Hur väljer man egentligen rätt klinik? Hans Holmström, ordförande i SFEP, kan svaren…

Vad krävs för att få vara medlem i Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi?
-För att bli medlem måste man vara specialist i plastikkirurgi och dessutom ska man ha minst 5 års erfarenhet och verksamhet inom området. Man måste även ha utfört estiska ingrepp enligt förtecking.

Hur grundades föreningen?
-Föreningen bildades för 25 år sedan av bland annat mig.

#IMG2-R#Hur många medlemmar har ni?
-För närvarande har vi 83 medlemmar. Vi har etiska regler att följa som att medlem skall alltid värna om patientens bästa och eftersträva bästa möjliga resultat efter de förutsättningar som föreligger, och att medlem skall ha sin klinik ackrediterad i enlighet med föreningens regler.

Vad händer om en plastikkirurg inte följer de regler ni har i föreningen? Har ni någonsin ”kickat ut” någon?
-Endast en medlem har blivit utesluten av etiska skäl. Det är mycket svårt att bli medlem och man vill nog inte riskera att bli nekad.

Finns det mycket skojare i branschen?
-Det finns extremt många icke-seriösa aktörer i branschen, och att välja rätt är såklart inte det enklaste. Även välutbildade plastikkirurger kan någon gång få problem av olika slag som faktiskt framgår på klinikernas informationssidor. Minst problem har naturligtvis plastikkirurger som är medlemmar i SFEP.

Vad ska man tänka på när man bestämt sig för att genomföra en plastikoperation?
-Ska man konsultera en plastikkirurg för en skönhetsoperation rekommenderar jag att man letar bland kirurger på vår sajt och går vidare till klinikernas egna sajter. Priserna varierar men det är faktiskt lätt att ringa upp. SFEP:s sajt har hittills varit mest riktad till föreningens medlemmar, men är nu under omarbetning för att bli mer patientrelaterad, vilket jag tror kan vara bra. Det är dock redan nu en bra sajt för att söka sig till klinikernas egna sajter.

Vad är en seriös plastikkirurg för dig?
-En seriös plastikkirurg som utför estiska operationer har som specialitet inom plastikkirurgi och har uppnått den vidareutbildning som berättigar till medlemskap i svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

Är du nyfiken och vill veta mer om Svensk Plastikkirurgisk Förening? Besök deras hemsida på www.sfep.se

Bildspel: Gör ett svårt val lätt

Bildspel: Gör ett svårt val lätt

Ordförande Hans Holmström

Ordförande Hans Holmström

[email protected]

2009-01-22 15:08:00

Publicerad: 22 januari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp