Expertens hudtips

Vuxenfinnar? Torr hy? Hudvårdsterapeuten Lena Engman svarar på läsarnas frågor.

Jag är en kvinna som strax fyller 40 år. Besväras fortfarande i perioder av besvärande acne kring mun och i pannan. Vad är dina tips på bra hudvård som förbättrar mina problem? /Agneta, Göteborg
SVAR: Hej Agneta. Det viktiga är att försöka reda ut varför du får dina utbrott. Acne kan utlösas av så många olika orsaker. Det kan vara t ex hormonellt eller så kan det bero på att du använder hudvårdsprodukter eller makeup som kanske är tilltäppande eller inte anpassade till din hudtyp.
Rådet till dig är att kontakta en hudterapeut som kan hjälpa dig med produkter och även behandlingar som passar just dig.

Lena fortsätter:
Det kan även vara så att du sedan kanske blir rekommenderad att kontakta en hudläkare om besvären fortsätter. Tips: undvik tvål och vatten, samt hudvård med mineraloljor och starkt uttorkande produkter som tex ansiktsvatten med alkohol och starta med ett rekommenderat salongsmärke. Hudvårdsmärken som har bra produkter för acne är t ex Md formulations samt Dermalogica. Även Mineralmakeup tex Bare Minerals har visat sig ha en läkande effekt på acne. Lycka till.

Snälla. Ge mig några bra och enkla tips om hur jag sköter in hud på bästa sätt. Blir helt yr av alla produkter jag ser i handeln. /Lisa Svensson
SVAR: Hej Lisa. Jag förstår att du blir yr av den uppsjö av produkter det finns i handeln. Det är viktigt att göra rent huden morgon och kväll, men undvik då tvål och vatten som gör huden helt i obalans utan använd en bra rengöringsmjölk/creme. Återfukta gärna med ett ansiktsvatten och avsluta med en bra fuktkräm. Undvik krämer med mineraloljor i ansiktet. De kan ha en mera tilltäppande effekt. Bästa tipset för att komma igång med en bra hudvårdsrutin är att gå till en hudterapeut på en hudvårdssalong. Där kan de hjälpa dig med en hudanalys och rekommendera produker som passar din just din hud. Att gå på ansiktsbehandling regelbundet och ha en bra hudvårdsrutin hemma ger jättefina resulat. Lycka till.

#IMG2-L#Kan du rekommendera en bra produkt som gör huden mer fuktig? /Anonym
SVAR: Hej. Alla stora hudvårdsmärken har produkter som ger fukt. Det finns fuktkrämer, fuktmasker, fuktserum samt fuktsprayer. Min favorit just nu är Moisture Defense fuktmask från Md Formulations.

Kan jag även använda mina ansiktskrämer på armar och ben? Eller måste man köpa speciella kroppskrämer? /Sabrina Änglund

SVAR: Hej Sabrina. Självklart kan du använda dem på kroppen, men det skulle bli väldigt dyrt och odrygt. Så jag rekommenderar att unna dig en härlig bodylotion till kroppen.

Hej Lena, ska man tänka på något speciellt när man väljer vilken skönhetssalong man ska göra exempelvis en ansiktsbehandling på? /Ylva Bergman, Ljungskile
SVAR: Hej Ylva. Ja, för bästa kompetensen och kvaliten på din behandling rekommenderar jag att man går till någon som har gått en godkänd hudvårdsutbildning och är auktoriserad terapeut. Tips på bra salonger nära dig hittar du på Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation www.shr.nu. Lycka till och njut av din härliga behandling.

Hej, jag undrar om det finns några krämer som hjälper mot ytliga blodkärl, eller kan man bara ta bort dem med laser? /Lina
SVAR: Ytliga blodkärl i ansiktet kan man få av olika anledningar. Det kan bero påfrestningar av olika slag tex väderförhållanden där man utsatts för vind eller kyla (förfrysning) eller att man har överjobbat huden med grova peelingar. Det kan också vara genetiskt. Det finns krämer som har en kärlstärkande effekt men de vanligaste behandlingarna för ytliga blodkärl är diatermi som vissa hudterapeuter utför samt laser. Tips ! Använd gärna en mineralmakeup. Det ger ett fint täckande resultat utan att du ser sminkad ut och utan att täppa till huden.

Hej Lena, jag har precis fått veta att jag väntar barn, och är lite orolig för hudbristningar. Finns det något man kan göra för att motverka att man får såna? /Frida
SVAR: Hej Frida och grattis. Hudbristningar kan ibland uppstå i slutet av en graviditet eller vid snabb viktuppgång, men kan även vara hormonellt. Oroa dig inte så mycket för hudbristningar, men försök äta hälsosamt för att inte lägga på dig för många extra kilon under din graviditet. Banta ej. Det är inte bra för barnet. Försök även att hålla huden i ett bra skick. Speciellt mage , lår samt byst. Decleor har en härlig och mycket bra serie med kroppsprodukter som heter Sculpt som passar gravida.

Jag har hört att man kan använda olivolja för att få mjuk och len hy. Stämmer det enligt dig?
SVAR: Olivoljan är fantastisk på sina sätt men i ansiktet bör man undvika den då den kan ha en mera tilltäppande effekt och även ge kosmetikaacne.

[color=#75b24c”>Ställ dina frågor om hudvård till Lena Engman här!

Bildspel: Expertens hudtips

Bildspel: Expertens hudtips

Satsa på mineralsmink, råder Lena.

Satsa på mineralsmink, råder Lena.

[email protected]

2009-02-09 13:02:00

Publicerad: 9 februari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp