“Därför äter vi fel mat“

Riktlinjerna för hur vi ska äta är förlegade. Det viktigaste är att utforma sin kost efter sina egna förutsättningar, menar Anna Skipper.

Kostexperten och coachen Anna Skipper, känd från TV3:s “Du är vad du äter“, menar att vi äter helt fel. Skräpmat, tomma kalorier och snabba kolhydrater får våra midjemått att öka, berättar hon för improveme.se.

Vad är att “äta nyttigt“, enligt dig?
-Att äta nyttigt är att först och främst ta reda på vilket personlighetstyp man är och utifrån det balansera sin kost och sin livsstil. Det är nummer ett. “Sex till åtta brödskivor“ funkar inte för alla.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?
-Att gå på allmänna rekommendationer och att sedan ge upp när det inte fungerar för en själv. Det är ett väldigt stort misstag. Och sen att försöka göra för mycket på en gång. Det är bättre att börja med små steg. Man kan lägga till små saker varje vecka istället för att ändra livsstil första januari. De negativa vanorna byts sedan ut efterhand. Börjar man äta mer frukt och grönt så får man mer ork och kan promenera de här 20 minuterna varje dag. Sen vill man göra mer -och så är man igång!

Varför är det så svårt för oss att avstå ifrån sötsaker?
-Därför att sötsaker faktiskt blir ett fysiskt beroende. Det är inte det att vi har dålig karaktär. Det handlar om ett kemiskt beroende om man är sockeröverkänslig, så det är ju inte så konstigt. Vi blir också ofta beroende av skräpmaten till slut, för att vi äter för lite näring.

Hur ställer du dig i debatten om ifall det är kolhydraterna eller fettet som får oss att gå upp i vikt?
-Kolhydrater kan vissa människor äta, fett kan andra människor äta. Det gäller att veta hur ens pusselbit ser ut. Man kan aldrig stoppa fyrkantiga klossar i ett runt hål. Därför är det så viktigt att veta vem just du är. Sen generellt kan man säga att det är viktigt att man använder de goda fetterna: riktigt smör och kallpressade oljor som rapsolja och linfröolja. Alla de här härdade fetterna, margarinerna och transfetterna, är jättedåliga.

Vad tror du det beror på att så många unga får ätstörningar?
-De har en enorm prestationsångest redan när de är små. Jag får mejl från 9-10-åriga flickor som säger att de är tjocka. Sen lagar föräldrarna mindre och mindre mat, så de får äta mer och mer snabbmat. Den innehåller till två tredjedelar tomma kalorier, så de blir alltså väldigt lätt tjocka, samtidigt som våra ideal blir mindre och mindre. Avståndet mellan idealet och hur vi ser ut idag ökar och då blir ju stressen också ännu värre. Det är ju som att dra ut ett gummiband och släppa -det blir väre ju mer man drar. Så det är ett stort problem idag.

Bildspel: “Därför äter vi fel mat“

Bildspel: “Därför äter vi fel mat“

[email protected]

2009-02-16 14:18:00

Publicerad: 16 februari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp