Inte längre lika nyttiga

Att frukt och grönt är det nyttigaste vi kan äta har vi fått höra sen barnsben. Men faktum är de var mer hälsosamma då än de är idag.

Det var bättre förr.

I alla fall när det gäller frukt och grönsaker. Dagens utbud är nämligen så genmanipulerat och besprutat att det tappat mycket av sin näring.

De grönsaker som säljs i butikerna innehåller mellan 5 och 40 procent färre mineraler, inklusive magnesium, järn, kalcium och zink, än de grönsaker som odlades för 50 år sedan. Detta rapporterar den amerikanske forskaren Donald R. David, som tidigare arbetade på Biochemical Institute vid University of Texas i Austin.

Grönsakerna må ha odlats fram för att bli större med åren, men dessa supersize-vegetabilier innehåller idag mer kolhydrater och mindre protein. Eftersom de skördas tidigare har de dessutom kortare tid på sig att suga upp näring från jorden de växer i och blir därmed mindre nyttiga, menar Donald R. David, som skrivit en artikel om fenomenet i jordbrukstidningen Journal of HortScience.

Så vad kan du göra för att försäkra dig om att få i dig maximalt med vitaminer och mineraler från frukten och grönsakerna du äter?

Försök att alltid handla ekologiska, KRAV-märkta matvaror. De kostar några kronor mer, men ger bättre valuta för dina slantar.

Bildspel: Inte längre lika nyttiga

Bildspel: Inte längre lika nyttiga

[email protected]

2009-02-23 12:14:00

Publicerad: 23 februari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp