Catharinas bästa tips

Catharina Liljekvist är klinikchef på Ellipse klinikken och är specialist inom hud/dermatologi och utför alla typer av hudvårdande behandlingar med den senaste teknologin. Nu svarar hon på era frågor!

Jag undrar varför jag får pigmentförändringar när jag solar solarium. Tror att det blir så med vanlig sol också. Vad kan jag göra får att få bort dem?
SVAR: Oavsett om man solar solarium eller solar i vanlig sol tränger UV ljuset ned i det mellersta hudlagret och orsakar en inflammation. Huden skyddar sig mot denna inflammation genom att utsöndra melanin -det bruna färgämnet som även kallas pigment. Vi överdrivet solande  kan skadorna bli permanenta och ge pigmentförändringar som är svåra att behandla. Regel nummer 1 -använd ALLTID en högkvalitativ dagcreme med en hög solskyddsfaktor varje dag. Det är inte bara solljus utan även vanligt dagsljus som påverkar pigmentet.

Att ta bort de bruna fläckarna går utmärkt så länge man förstår att man reducerar överskottet av pigment -inte tar bort den pigmentproducerande cellen. Då kan man istället få depigmentering -vita områden. Bra behandlingar för att behandla pigment är IPL, kemiska peeler eller Fraxel laser. Boka en konsultation för vad som är bäst för Din typ av pigment.

Ditt bästa tips mot acne och hur man ska undvika det? Det är väl en myt att choklad och ost inte är bra för huden?
SVAR: Acne bryter oftast ut i tidiga tonåren så kroppens hormoner sätter igång en högre talgproduktion. Talgen behövs för att smörja hudytan och göra huden mjuk och smidig under utvecklingsåren till man/kvinna när tillväxttakten är hög. Ofta kommer huden i obalans då den höga produktionen av talg inte hinner med att transporteras ut på hudytan via hårfolliklarna utan huden proppas igen och talgkörtlarna brister under huden och blir en bra grogrund för acnebakterien som lever av denna talg. Här bildas en inflammatorisk process som ger de varfyllda, infekterade bölder som kallas acne.

En bra bas är att satsa tidigt på bra medicinska hudvårdsprodukter baserade på Benzoylperoxid, glycolsyror och A-vitamin. Ellipse Klinikken arbetar med Jan Marinis produkter som ger fantastiskt fina resultat. Jag rekommenderar även någon behandlingsform som t ex N lite laser -som verkar på djupet i huden och reducerar acnen avsevärt redan efter första behandlingsomgången. Som svar på Din fråga om kostens betydelse är det egentligen inte en myt. Kosten har stor betydelse för hela kroppens välbefinnande och jag kostreglerar de flesta där jag ofta utesluter socker och mjölkprodukter och rekommenderar olika kosttillskott som fungerar mycket bra vid flertalet hudproblem.

För cirka 1,5 år sedan fick jag hemska pigmentfläckar av en fractional behandling under ögonen. Man ser spår av pigmentering vid olika vinklar. Det har även blivit en del brustna blodkärl då det är väldigt rött. Så fort jag tar med handen eller smörjer in mig på det stället blir jag illröd i ett par minuter, sedan går det tillbaka. Nu lider jag mest av det röda, vågar man gå på IPL eller annan kärllaser på det området efter sommaren. Kommer pigmenteringen att blossa upp igen? Vill verkligen bli av med detta nu. Har varit mörk under ögonen i 1,5 år vilket bidragit till att jag fått dålig självkänsla och drar mig undan.

SVAR: Det jag hade velat veta om Dig för att ge ett korrekt svar är vilken hudtyp Du är -om Du är mörk och/eller har lätt för att bli solbränd. Fick Du information om att Du i samband med denna typ av behandling absolut måste skydda Dig med hög solskyddskräm? Då fläckarna ändå verkar ha avtagit kan reaktionen vara en postinflammatorisk hyperpigmentering -den ska man INTE behandla utan låta spontanläka ut, vilket kan ta upp till 1,5-2 år ca.

När det gäller Dina kärl går dessa säkert att behandla/reducera med IPL -men som sagt, det är viktigt att ha en helhetsbild innan jag rekommenderar Dig vad Du ska göra. Du har alltid tillgång till kopior på Din journal, vill Du kan Du kontakta mig på kliniken för en bedömning om åtgärdsplan, men då ser jag helst att Du har tillgång till hur man behandlat Dig samt hur Ditt vårdprogram kring behandlingen sett ut.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår hudexpert Catharina Liljekvist som är klinikchef på Ellipseklinikken.
Ställ din fråga till Catharina Liljekvist här!

Bildspel: Catharinas bästa tips

Bildspel: Catharinas bästa tips

[email protected]

2009-05-07 09:05:00

Publicerad: 7 maj 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp