Så får du yngre hy

Linjer, förstorade porer och solskador är alla tecken på hudens åldrande. Men tar du hand om ditt ansikte ordentligt kan du åldras långsammare.

Skydda dig mot solen
Solen sägs ligga bakom 90 procent av hudens åldrande, så flitigt användande av solskyddskrämer är ditt bästa försvar. Ha som vana att smörja in ansiktet med solskyddskräm varje morgon, även om det är molnigt. Vistas du mycket ute i solen är det en bra idé att applicera ett nytt lager efter några timmar.

Rök aldrig -och drick sällan
Även rökning får huden att åldras snabbare, eftersom det förstör hudens kollagen och elastin -ämnena som ger den spänst och elasticitet. Även alkohol är dåligt för huden, då det skapar inflammationer i blodet som kan få huden att hänga.

Ta hand om porerna
Förstorade porer är ett vanligt åldertecken som uppstår när orenheter samlas i porerna och får dem att utvidgas. Med åldern minskar dessutom porernas förmåga att dra ihop sig igen. Tvätta därför huden regelbundet med en ansiktstvätt som innehåller salicylsyra. Detta får oljorna som täpper igen porerna att lösas upp och tar dessutom bort döda hudceller.

Antioxidera mera
Antioxidanter är ämnen som skyddar kroppen mot fria radikaler, som skadar hudens celler. Se till att använda hudvårdsprodukter som innehåller antioxidanter, och komplettera gärna med en kost som är rik på matvaror proppade med antioxidanter, till exempel frukt, bär, grönsaker och rotfrukter.

Akta huden runt ögonen
Huden omkring dina ögon är väldigt tunn och känslig, och det är här de första ålderstecknen dyker upp hos många kvinnor. Använd en ögonkräm med anti-age-formula och dutta den försiktigt runt ögonen istället för att gnugga och dra i den sköra huden. Bär stora solglasögon när du vistas i solen, så skonar du huden mot UV-strålning och slipper kisa -något som i sig kan ge upphov till rynkor.

Bildspel: Så får du yngre hy

Bildspel: Så får du yngre hy

[email protected]

2009-05-07 11:10:00

Publicerad: 7 maj 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp