Färga håret hemma

Lågkonjunkturen har fått allt fler att själva färga håret. Men utan experthjälp blir det lätt fel. Vi guidar dig som vågar testa.

Välj rätt färg
Färgen du ser på förpackningen blir inte nödvändigtvis likadan på ditt hår -det handlar mycket om vilken ursprungsfärg du har och hur länge du låter färgen sitta i. Jämför med färgerna i färgkartan i butiken och hitta den som är mest lik din egen nyans för att se hur färgen troligtvis blir. Tänk på att röda och blonda nyanser passar ljushyade personer bäst, medan personer med en mörkare hudton blir bäst i bruna nyanser. 

Gör ett allergitest
Vissa personer får allergiska reaktioner av hårfärg, så se till att testa först. Läs och följ instruktionerna på förpackningen för hur du gör ett eget allergitest.

Fördela noga
Ett av de vanligaste misstagen är att man inte får en jämn fördelning av färgen i håret, vilket kan leda till fläckar och ofärgade partier. Se till att gnugga i färgen noga över hela håret. 

Håll tiden
Står det att färgen ska sitta i exempelvis i 20-25 minuter, så se till att det varken blir mer eller mindre. Har du i färgen för kort tid är risken att färgen inte hinner sätta sig ordentligt och har du i den för länge kan du skada håret. Ställ in tiden på mobilen eller ha en äggklocka i närheten.

Akta huden
Det är lätt att få färg i pannan, på öronen, på kinderna, i nacken och på axlarna. Ta en pappersservett och torka bort eventuella färgdroppar så fort som möjligt, då de kan missfärga huden. Och använd plasthandskarna i förpackningen för att skydda händerna.

Bli inte förskräckt
Ser färgen för stark ut när du är färdig så få inte panik. En del av färgen sköljs ofta ur i första schamponeringen efter färgning och då blir nyansen svagare.

Var försiktig med skadat hår
Försök inte färga hår som är väldigt torrt och slitet av sol, blekning eller överdrivet användande av hårtork och stylingtänger. Detsamma gäller om du misslyckats med en färgning och vill göra om den -då är det bättre att gå till frisören.
 
Gör ingen “extreme makeover“
Hemmafärgning lämpar sig bäst för mer diskreta förändringar. Vill du gå från ljusblont till mörkbrunt eller vice versa gör du bäst i att överlåta färgningen till en professionell hårstylist.

Bildspel: Färga håret hemma

Bildspel: Färga håret hemma

[email protected]

2009-05-22 08:51:00

Publicerad: 22 maj 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp