Hudexperten svarar

Anders Landgren är läkare och är verksam vid Stellakliniken i Västerås. Han är även överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Vad är AWT? Fungerar detta bättre än LPG? Är det dyrare/samma/billigare än LPG?
SVAR: AWT (acoustic wave therapy) är en teknik som behandlar huden med hjälp av “tryckvågor”. Tillverkaren uppger att den skall ha effekt på bland annat celluliter. Jag kan tyvärr inte uttala mig om denna behandlingseffekt, då jag inte har någon egen erfarenhet av den, eller har sett några vetenskapliga studier om den.

Jag har två problem som verkar svåra att komma till bukt med.
1. I cirka 10 års tid har jag varit lite röd i vecken runt näsvingarna, alltså där näsan möter ansiktet. Jag förstår inte detta för resten av mitt ansikte ä rent. Jag är noga med produkter och rengöring och har dessutom försökt behandla med mjällshampo och yoghurt eftersom jag har hört att det är vanligt att man kan ha exem runt näsvingarna som kan behandlas med detta. Vet du vad mer man kan göra?


2. Det andra problemet är mina inåtväxande hårstrån och fula prickar jag har på benen som aldrig vill gå bort. Jag vaxar mina ben och skrubbar regelbundet men ändå dyker det upp mörka prickar. Finns det någon behandling mot dessa fläckar?
SVAR: Det vanligaste hudproblemet, som kan stämma med din beskrivning runt näsan är så kallat mjälleksem (seborroiskt eksem). Mjälleksem sitter ofta runt näsvingarna, mellan ögonbrynen och i hårbotten. Det finns ingen helt botande behandling mot mjälleksem, men flera behandlingar brukar kunna dämpa besvären för stunden. Mjällshampo som du nämner har en förebyggande effekt, men kan snarare irritera mer när man väl har eksem. Ett alternativ kan vara att prova en kortare period med en receptfri kräm som innehåller mild kortison samt en svamphämmande komponent ( till exempel Daktacort®). Om du inte har någon effekt av detta föreslår jag att du tar kontakt med en hudläkare för att få bedömning och hjälp.

Beträffande de problem du beskriver på benen, så skulle detta kunna vara kvarstående missfärgningar (hyperpigmenteringar) efter hårsäcksinflammationer. Tyvärr kan sådana missfärgningar vara svåra att bli av med helt på dessa hudområden. Det finns blekande behandlingar som kan ha viss effekt. Vid fortsatt rakning eller vaxning riskerar du att få fler hårsäcksinflammationer och därmed fler missfärgningar. Om din hudtyp tål permanent hårborttagning med laser eller IPL, så kan detta vara ett alternativ till vaxningen.

Hur får man bort pormaskar?
SVAR: Pormaskar (comedoner) bildas av hudens talgkörtlar. Vid överaktivitet i talgkörtlarna kan man få problem med att talgkörtlarna täpper till vilket resulterar i comedoner och eventuellt acneproblem. Med hjälp av lätt peelande behandlingar eller produkter kan man hjälpa till att hålla porerna öppna. Det finns ett flertal ämnen som har denna effekt. AHA-syror (fruktsyror,glykolsyra) och salisylsyra är exempel på populära produkter som har denna effekt. Dessa preparat finns både som behandling på hudvårdsinrättningar och för hemmabruk. Den peelande effekten kan även uppnås på mekanisk väg med till exempel Diamantmicrodermabrasio. Det finns även ett flertal receptbelagda acnepreparat som har effekt mot dessa besvär genom att antingen minska talgkörtelaktiviteten, eller ha en ”pormaskupplösande” effekt.

Hur behandlar man pigmentfläckar som man har i ansiktet runt sina kinder och haka? Och vad kostar det? Jag lider något fruktansvärt av detta så det nästan blivit psykiskt.
SVAR: Det finns olika typer av pigmentfläckar som behandlas på olika sätt. De förändringar som i dagligt tal kallas födelsemärken/leverfläckar (lat: naevus) skall alltid opereras bort kirurgiskt. Laserbehandling av dessa är olämpligt och dessutom förbjudet enligt socialstyrelsen. En annan vanlig typ av pigmentfläckar som brukar komma lite senare i livet är de solutlösta pigmentstörningarna som på latin kallas lentigo . Dessa är oftast jämnt ljusbruna och ligger i hudens plan. Dessa kan behandlas med olika blekande behandlingar eller medeldjup till djup kemiskpeeling. Vissa laserbehandlingar kan även ha effekt.

Innan du bestämmer dig för en behandling är det viktigt att du först får en bedömning av en hudläkare. Det är viktigt att veta vilken typ av pigmentstörning du har, och om den är ofarlig eller ej. I ovanliga fall kan hudcancer uppstå i dessa pigmentstörningar. Du kan då också få råd om vilken behandling som kan passa dig och din hudtyp.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Anders Landgren om dina hudfrågor.

Ställ din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Hudexperten svarar

Bildspel: Hudexperten svarar

[email protected]

2009-06-10 08:14:00

Publicerad: 10 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp