Lindas bästa sminktips

Linda Mehrens har arbetat med mode och make up i över 11 år. Hon är grundare till MIKAs make-up academy och är högaktuell med sin exklusiva penselkollektion ”Linda Mehrens professional make-up tools”. Vi fick en pratstund med en av MIKAs mest efterfrågade make up-artister.

Kan du berätta om din bakgrund?
-Jag är uppvuxen i min mammas och mosters parfymeri och hudvårdssalong i Varberg. Jag har arbetat som konsulent för Lancôme och säljare för Christian Dior. Utbildade mig till make up-artist i London 1998. Har arbetat heltid som make up-artist genom MIKAs Stockholm sedan år 2000.

Vad är det viktigaste du tagit med dig inom make up under dessa år?
-Kvaliteten spelar roll och Less is more.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

-Att göra människor glada och vackrare.

Vilket är det roligaste tidningsjobb du gjort?
-Ett omslag för ELLE är ju alltid speciellt, men själva plåtningsdagen är som bäst varje gång man trivs i teamet man jobbar med. Då spelar det ingen roll vilken tidning man jobbar med.

Kan du nämna några kända personer som du har sminkat?

-De flesta svenska artister och modeller.

Vem är den trevligaste kändisen du har jobbat med?
-Alla har alltid varit trevliga. Marie Fredriksson berörde mig djupt.

Många kända profiler inom mode och skönhet, väljer att skapa sin egen parfym eller produkt, men du har valt att satsa på en exklusiv kollektion med make up-penslar, varför?
-När jag startade MIKAs Make-up Academy ville jag att eleverna skulle ha det bästa av det bästa, men kunde inte hitta penslar på den svenska marknaden som höll den höga kvalitén jag ville ha. Penslar är A-O när det kommer till make up och jag vill visa folk hur stor skillnaden verkligen kan bli och hur lätt det är att lägga make up med rätt redskap.

Vad kännetecknar en bra make up-borste?

-Den ska vara skonsam mot huden, kapsla in makeupen och ge ett jämt resultat. Den ska hjälpa till att jobba fram pigment i allt från ögonskuggor till foundations. Borsten ska hålla i minst 10 år (om man sköter om den) och inte fälla mer än 4 hårstrån. Den ska ha tyngd, bra fäste mellan hår och handtag (stål). Den ska vara allt du vill att en perfekt pensel ska vara.

#IMG2-L#Och det motsatta, vad kännetecknar en dålig borste?
-För hård kvallitet på håret. Även om det är till exempel get så kan det vara riktigt dåligt gethår. För lätt betyder oftast dålig kvallitet, vilket i sig bidrar till att de fäller hår och kan skapa ränder eller märken i makeupen.

Hur viktigt är det egentligen med penslar, duger inte dem man får med i make up-produkterna?

-Bra penslar får makeupen att sitta bättre, går snabbare att applicera, skonsammare mot huden och håller en livstid. Du får ett perfekt resultat som du aldrig trodde fanns.

Om man väljer att investera i dyra borstar, hur ska man gå tillväga för att höja livslängden på dem?

-Rengör dem minst en gång i veckan med en tvål som inte torkar ut håret. Låt de ligga ner och torka.

Din kollektion, bestående av 16 penslar, är tillverkade av bland annat ekorre och ponny, varför har du valt hår från dessa djur istället för syntetiska material som många andra märken satsar på just nu?

-Syntetmaterialen har fortfarande inte kommit upp till den nivå som äkta hår har. De är för glatta för ögonskuggor och för hårda för foundations och ger ränder i makeupen. Om några år kanske synteten är bättre. Davinci som tillverkar mina penslar forskar väldigt mycket kring det här området och håller mig ständigt uppdaterad om det senaste i gällande hårkvalité. I våra penslar använder vi bara hår som annars går till spillo.

Hur kommer du att bredda kollektionen i framtiden?
-Just nu är den komplett, men jag kommer säkert med en överraskning till i framtiden. Jag kan väl säga så mycket som att mitt nästa mål är att lära alla hur enkelt det är att lägga make up…

Slutligen, var kan man köpa dina exklusiva penslar?
-I slutet av augusti kan de köpas genom min hemsida, samt Parfymeri Parelle Varberg och MIKAs Make-up Academy. Det kommer fler ställen till hösten men det är inte klart ännu.

Namn: Linda Mehrens
Ålder: 33 år
Familj: Sambon Martin och sonen Olle 1 1/2 år
Bor: Bromma, Stockholm
Yrke: Make-up artist, entreprenör
Hemsida: www.lindamehrens.se

Linda Mehrens professional make-up tools

Linda Mehrens professional make-up tools

Linda Mehrens

Linda Mehrens

[email protected]

2009-06-24 12:08:00

Publicerad: 24 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp