Bli kvitt din kroppsacne

Finnar kan dyka upp på fler ställen än i ansiktet. Ibland ploppar de upp på ryggen och på rumpan. Så här blir du kvitt kroppsacnen.

Acne på kroppen är ganska vanligt, både bland vuxna och tonåringar. Oftast sitter blemmorna på ryggen, rumpan och i urringningen. Precis som acne i ansiktet kan kroppsacne orsakas av stress och hormonrubbningar. Men andra faktorer kan också spela in. Om du bär tajta kläder och svettas mycket kan det vara boven i dramat. Fysiskt aktiva kvinnor drabbas ofta av det här problemet.

Figurkramande träningskläder i exempelvis spandex
låter inte svetten rinna ut utan trycker den mot skinnet, där den blandas med oljor från huden. Resultatet blir att porerna pluggas igen. En lösning är förstås att bära lite lösare kläder, och försöka välja bomull i stället för spandex.

Du kan också använda acneprodukter för ansiktet på kroppen.
Men huden på kroppen är tjockare än i ansiktet, och blemmorna där är alltid utsatta för friktion då de gnuggas mot kläderna. Så kroppsacnen kan vara svårare att bli av med. Försök tvätta den orena huden med en rengöringskräm som innehåller salicylsyra varje dag, och duscha direkt om du har tränat. Låt inte svetten sitta kvar på huden.

Dutta även en produkt som innehåller benzoylperoxid, exempelvis Basiron eller Stioxyl från Apoteket, över drabbade områden. Och smörj in dig med en mild body lotion även om huden känns flottig på sina håll. Blir du torr och fnasig blir huden bara ännu mer irriterad.

Bildspel: Bli kvitt din kroppsacne

Bildspel: Bli kvitt din kroppsacne

[email protected]

2009-06-29 12:57:00

Publicerad: 29 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp