Dieterna styr våra val

Trendiga dietmetoder får oss att välja andra matvaror i butiken.

De ständigt växlande kostråd vi överöses av idag får oss att göra andra val när vi handlar mat, visar en rundringning som TT har gjort till ICA, Axfood och Coop.

Dieter som LCHF (low carb, high fat), Atkins och GI har fått oss att ändra våra kostvanor. Vi köper idag till exempel mer riktigt smör och mindre margarin. År 2006 använde 49 procent av svenskarna lättmargarin, mot dagens siffra på 38 procent. Smöret Bregott har istället ökat sin andel från 17 procent 2006 till 29 procent 2008.

Vi har också blivit mer medvetna om vikten av att äta mycket fibrer. ICA rapporterar att försäljningen av ärtor, linser och bönor ökat de senaste åren och alla tre företag har märkt att konsumtionen av fullkornspasta ökat.
-Vissa grejer syns väldigt tydligt. Det blev ett väldigt sug efter fullkornspasta när de råden kom. Men jag tror att det är lättare att välja en annan typ av pasta än att helt enkelt börja äta mer grönsaker, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon till TT.

Även ekologisk mat och nyckelhålsmärkta produkter har börjat efterfrågas i allt större utsträckning.

Bildspel: Dieterna styr våra val

Bildspel: Dieterna styr våra val

[email protected]

2009-08-17 07:48:00

Publicerad: 17 augusti 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp