Ge sexlivet extra glid Ge sexlivet extra glid Klädkedjans skönhetslinje Klädkedjans skönhetslinje Sexig oavsett kroppsform Sexig oavsett kroppsform Fillers: Vad är lagom? Fillers: Vad är lagom?
Söndag 19 April 2015
HÄLSA & FITNESS
Sanningen bakom myterna

Sanningen bakom myterna

Choklad är något som de allra flesta tycker om i någon form. Det är också något som omgivs av myter. Vi vet hur det ligger till.

Man blir tjock av choklad

Så länge man äter en nyttig och varierad kost kan man unna sig det mesta, inklusive choklad, i rimliga mängder. Att avnjuta en bit choklad då och då utan skuldkänslor är ofta bättre än att förbjuda det helt då man vill gå ned i vikt. Då blir risken för ett plötsligt chokladfrosseri mindre.

Myt: Choklad innehåller massor av koffein
Choklad piggar upp dig, men det innehåller faktiskt inga stora mängder koffein. 40 gram choklad innehåller cirka 2 mg koffein, medan en kopp bryggkaffe innehåller mellan 50-150 mg koffein.
 
Choklad orsakar huvudvärk
Choklad anges ofta vara en vanlig bakomliggande orsak till migrän. Tidigare forskning har dock inte kunnat påvisa någon tydlig länk mellan choklad och huvudvärk.

Myt: Choklad innehåller mängder av mättat fett och är dåligt för kolesterolet
Majoriteten av det mättade fettet i choklad består av stearinsyra, vilket inte höjer kolesterolet.

Choklad orsakar akne
Under de senaste 20 åren har man forskat om orsakerna till akne och har under denna tid kunnat eliminera choklad som en aknebov. Många hudläkare är över huvud taget tveksamma till vilken inverkan kosten har på förekomsten av akne och menar att den snarare beror på en kombination av fet hud och höga bakteriella nivåer på huden.

Myt: Choklad innehåller inga bra näringsämnen
Choklad innehåller mycket magnesium. Hundra gram choklad ger cirka 15 till 20 procent av dagsbehovet av magnesium. Mörkchoklad är dessutom rikt på antioxidanter. En daglig portion mörkchoklad (två rutor) sägs ha en positiv inverkan på blodtrycket på grund av att det innehåller flavonoider.

Myt: Man får hål i tänderna av choklad

När man äter något som innehåller socker eller andra kolhydrater reagerar bakterierna med att bilda skadliga syror som fräter på tänderna. Är man noga med sin tandhygien behöver man inte oroa sig mer för choklad än för något annat.
2009-08-18 08:01 RSS icon

ELINA HASSLUND
elina.hasslund@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder6 Klädkedjans skönhetslinje Antal bilder10 Stilarna på Coachella Antal bilder10 Stjärnorna på MTV Antal bilder5 Sexig oavsett kroppsform