Sjuksköterskan svarar

Stina Auer arbetar på Ellipseklinikken och är specialiserad inom alla former av avancerade injektionsbehandlingar, såsom rynkreduceringar, ansiktskontureringar och olika typer av läppförändringar. Hon är även improveme:s senaste till skott i Skönhetsrådet, så ställ din fråga
redan idag.

FRÅGA: Jag undrar om du har något tips mot bristningar?
SVAR: Bristningar (Strier) beror på att huden har tänjts ut under en tidsintervall där den inte riktigt hänger med sig själv. Konsekvensen blir att man får dessa “maskliknande“ utstående linjerna på huden. Vanliga områden är bröst, midja, lår och rygg. Det finns egentligen ingen behandling som garanterat får bort bristningarna – däremot finns det en mycket bra behandling som kan mjuka upp bristningslinjerna.

Fraxel är en laser som mjukar upp ärren vilket resulterar i att de inte syns lika mycket. Huden blir mjukare på ärren och det hela brukar göra dem mycket mindre synliga. 4 – 6 behandlingar med Fraxellaser brukar räcka. Priset för en behandlig kostar runt 6000kr, men boka in dig på en konsultation först så får du mer information om vad som går att göra för dig.

FRÅGA: Jag läste nyss om Tear Troughs, vilket verkar vara just det jag är ute efter. Jag vill få bort de linjer som jag har som går från inre ögonvrån och snett nedåt, och samtidigt gärna reducera de mörka under ögonen. Jag är 21 år och har aldrig gjort något liknande så jag är lite orolig för att injicera något i ansiktet, men också för att priserna kan vara för höga. Finns det några biverkningar, vad brukar det kosta och var i Skåne/Småland erbjuds denna behandling?
SVAR: Tear trough är en fantastisk behandling för att få bort håligheter under ögonen och minimera lite mörka områden. Om de mörkare områdena är bruna beror det oftast på en pigmentförädnring i huden och dessa försvinner inte, men om de mörkare partierna skiftar lite i blålila är det kärlen som syns igenom och Tear Trough passar då utmärkt för att minska håligheten och få bort en del av det mörka. Även för att få en liten utstretchning av fina linjer.

Behandlingen är en av de mest enkla och odramatiska och den gör inte ont alls. Efter fem minuter är du klar men kan vara lite svullen ett par dagar och eventuellt ha något blåmärke. Resultaten blir oerhört fina och de flesta ser mycket piggare och fräschare ut efter en sådan behandling. En normalbehandling kostar 3000kr.


FRÅGA: Jag är en 19-årig tjej som dessvärre har en hel del ytliga blodkärl i knävecken, så kallade spindelvävskärl. Min mamma har en hel del åderbrock efter tre graviditeter och jag vill inte drabbas av detsamma. Kan man genomföra något ingrepp som motverkar att jag får likadana med åren, alltså något som motverkar framtida bråck och inte bara tar bort dem för stunden? Därtill ytliga kärl på brösten, något som stört mig sedan början av tonåren, kan man ta bort dessa med laser eller något?

SVAR: Om du i nuläget “endast har små, kärlnystan“ på benen och i knävecken är det ingen ide att göra ett operativt ingrepp utan då får du spruta bort dessa kärl med en saltlösning som funkar ypperligt, så kallad microsklerosering. Även vissa åderbrock kan man spruta bort med denna typ av sprutbehandling som är mycket enkel och fungerande. Det du kan tänka på för att inte få åderbrock i framtiden är att använda stödstrumpor om du står mycket och då och då luta benen upp i vädret så att blodet rinner tillbaka.

Annars är det dessvärre så att åderbrock oftast är ärftligt och förr eller senare finns det stor risk att de kanske kommer uppenbara sig mer och mer – det finns inte så mycket du kan göra för att förhindra det utan du får nog hoppas på det bästa och skulle det vara så att du får sådana som du stör dig på rent estetiskt eller för att de gör ont, ta då kontakt med in husläkare som remitterar dig vidare för eventuell operation. Lycka till!

FRÅGA: Jag har en del rynkor och streck på dekolletaget som jag tycker är jobbiga. Kan Restylane vital hjälpa mig med detta? Krävs det flera behandlingar för att få resultat?
SVAR: Restylane Vital är en av de tunnaste formerna av hyaluronsyra som finns. Den används för att lyfta upp små, små linjer i ansikte, dekolletage och på händer. Det gör även att man får lite mer volym på det behandlade området och stimulerar de egna collagen och hyaluronsyracellerna. Så på dekolletaget är detta en mycket bra behandling om du vill få bort de små linjerna. Tre behandlingar med ca: 4 – 6 v mellanrum brukar ge ett gott resultat. Skulle det vara så att huden är slapp kanske Fraxellaser är bättre men det ser man när du inkommer för konsultation.

FRÅGA: Jag undrar om det finns någon privat hudläkare som skulle kunna ta bort några ärr från mitt ansikte i Norrbotten? Snälla hjälp mig, jag ska snart börja högstadiet och vill gärna få bort ärren.
SVAR: Jag vet ingen hudläkare jag kan rekommendera på rak arm i Norrbotten då jag inte arbetar eller bor i det området. Men ta kontakt med din husläkare och be honom/henne remittera dig till en hudläkare. Det kanske även finns en estetisk klinik där du bor eller i närheten som kan hjälpa dina ärr med laser och medicinska produkter! Lycka till!


FRÅGA: Jag funderar på att göra en utfyllnad i ansiktet och då specifikt för magert och hängigt ansikte. Vad kostar en sådan behandling och kan man beställa tid hos dig?

SVAR: Visst kan du beställa tid hos mig, kika in Ellipse klinikken.se. Sub Q är oftast det man använder för en ansiktskonturering, både då man söker för att fylla ut specifika områden, tex kindben eller för att fylla ut ett magerlagt ansikte. Oavsett vad blir det mycket fint att få lite mer utfyllnad i ett ansikte och man får som ett litet hälsosamt lyft! En normalstor behandling kostar 10.000 kronor.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Stina Auer legitimerad sjuksköterska på Ellipseklinikken,
:Ställ din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

[email protected]

2009-08-31 14:29:00

Publicerad: 31 augusti 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp