Detoxa dig snygg

Kicka i gång hösten med en avgiftande detox-kur. Vi har fem effektiva knep som garanterat får fart på dina inre organ.

Den senaste hälsotrenden, som du säkert har hört talas om, är att
detoxa.
Vet du egentligen vad det innebär? Det finns flera olika
metoder för att detoxa. Den mest omtalade metoden är den så kallade Raw Food
metoden. Det är en kur där man bara äter mat som inte är uppvärmd till mer
än 40 grader och som ska rensa ut alla gifter och slaggprodukter från
kroppen.

1. Förberedelse:
Några dagar innan du ska börja på riktigt med din detox är det bra att förbereda magen och bara äta vegetarisk kost. De två sista dagarna är det bäst om du bara äter veganmat. Det vill säga en kost utan animaliska produkter samt att utesluta mejeriprodukter. Dagen innan du börjar din detox så gäller det att fylla upp kylen med färska färgglada grönsaker, frukter, alfagroddar samt vara noga med att ha nötter och näringsrika frön i skafferiet. Detta utgör nämligen basen i raw food metoden.

2. Frukost: Enligt raw food läran är det alltid bäst att börja dagen lätt. Ett glas kallt vatten med citron och en fruktsallad. Det är oerhört viktigt att inte hoppa över något måltid för då stannar ämnesomsättningen upp. Så gå upp i tid för att hinna med frukosten.

3. Lunch: Det är viktigt att man blir mätt när man äter sina måltid, enligt raw food läran. Därför är en bra lunch bestå av exempelvis en grönsakssoppa eller en sallad med bönor. Samt måste man komma ihåg att dricka mycket vatten, det påskyndar utrensningen.

4. Middag: En middag kan exempelvis bestå av raw food sushi, böngryta eller en alternativ lasagne gjord på zucchini istället för pasta.

5. Efterrätt: Man kan faktiskt äta desserter samtidigt som man detoxar enligt raw food metoden, bara de tillagas enligt metoden, så kan man frossa i både morotskaka och äppelpaj.

Det är också viktigt att ha med sig nötter (osaltade) och torkat frukt i väskan så att man alltid har något till hands om suget sätter in. Annars är smoothies ett bra alternativ som mellanmål, mättande och lättsmält. Man ska såklart undvika alkohol och kaffe enligt raw food metoden som ses som gifter för kroppen.

Varför mår man bra att detoxa enligt raw food metoden?
Man kan första veckan känna sig trött, hängig och ha huvudvärk, men det är bara för att utrensning sker som den ska, ju mer biverkningar ju bättre utrensning. Efter ett par veckor kommer du se stor skillnad, din hy kommer vara lenare, klarare och starkare. Du blir alltså vackrare. Du får en otrolig lyster och dina ögon ser pigga och vakna ut. Du håller din vikt och orkar mer generellt. Raw food metoden är bra för både kropp och själ.

AV: Kaja Braendengen

Bildspel: Detoxa dig snygg

Bildspel: Detoxa dig snygg

[email protected]

2009-09-18 09:15:00

Publicerad: 18 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp