Lyckas med din träning

Har du kommit igång med höstträningen men upptäckt att det här blev jobbigare än du trott? Eller är du en av dem som inte kommit igång alls men gärna skulle vilja? Lugn, hjälpen är här. Här har du knepen som hjälper dig att lyckas med din träning.

Schemalägg din träning
Att planera in sin träning i förväg underlättar och gör att du inte känner dig lika stressad över att hinna med den. Sätt dig till exempel i början av veckan eller kanske till och med på söndagen innan, och gå igenom. När har du tid för träning? Hur många dagar har du tid att träna just denna vecka?

Allt är bättre än inget
All träning är bättre än ingen träning. Vare sig du går till gymmet en kvart eller en timme och en kvart, så har du iallafall varit där. Du har rört på dig. Det är ju trots allt det som är avgörande i slutändan.

Sätt upp mål och delmål
Vad har du för mål med din träning? Alla har vi olika mål. En del vill träna för att bygga en viss typ av kropp, vissa vill träna för att må bra och vissa vill både och. Det är viktigt att ha mål för att lyckas med sin träning, oavsett vad man tränar eller tränar inför. Det blir också lättare att anpassa sin träning beroende på vad man har för typ av mål. Fråga dig själv vad just du har för mål och skriv ned dem!

Hitta din träningsform
En viktig ingrediens för din träningsmotivation är att träna sådant du tycker är kul. Inte alla tycker det är kul att köra styrketräningspass på gymmet 5 dagar i veckan. Gör då inte det! Självklart kan det vara bra att även köra ett pass där någon gång ibland, men se till att satsa på träning just du tycker är kul. Det kommer du långt på.

Träna lagom
Ett av de vanligaste misstagen vi gör är faktiskt att träna för mycket. Vid så kallad överträning hamnar kroppen i en “katabol” fas istället för i en “anabol” fas, den bryts alltså ned istället för att byggas upp. Något som kan vara riktigt motivationssänkande eftersom man inte får några resultat av sin träning och då kanske kör på ännu hårdare, tills man till slut inte har någon lust att träna alls längre. Med andra ord, se till att vila mellan träningen, det är minst lika viktigt.

Av: Emma Laggar

Bildspel: Lyckas med din träning

Bildspel: Lyckas med din träning

[email protected]

2009-09-28 13:46:00

Publicerad: 28 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp