Bli av med röda kinder

Skönhetsrådets hudexepert Catharina Liljekvist, klinikchef på Ellipse-Klinikken, berättar om IPL-behandlingar mot ytliga blodkärl på kinderna.

Alla människor har det, ingen kan vara utan det, men ibland kan det blir för mycket av det goda.

Det som i lagom dos beskrivs som rosig, frisk, fräsch hud kan ibland utvecklas till att bli ett estetiskt problem med tydliga röda blodkärl. Det kan vara allt ifrån små röda kärlnystan, små som knappnålshuvuden, till kärl som sprider sig som ytliga nätverk över kinderna.

Problem med ytliga kärl och rodnader behöver inte bara vara kosmetiskt missprydande, det kan även finnas rent medicinska orsaker bakom och även en del hudsjukdomar, till exempel rosacea kan ge rent olidliga problem.

Så vad göra
-när man provat allt i cremeväg och inte orkar använda concealer och täckande foundation?

Varför inte prova IPL
-Intensivt pulserande ljus? En enkel, säker metod som mycket effektivt behandlar problemet. Du blir inte bara av med dina röda kinder, din hy får en fantastisk lyster och ökad spänst! Dessutom är hösten den perfekta årstiden att göra denna behandling.

Hur går det till?
Först bokar du en konsultationstid och får en behandlingsplan utformad. Hos oss på Ellipse-Klinikken träffar du en sjuksköterska som ger dig all information. Har du svåra problem konsulterar du även vår hudläkare. Ofta rekommenderas medicinska hudvårdsprodukter i kombination med din behandling för att förbehandla din hud och även skydda och vårda huden optimalt under och efter dina behandlingar.

Vid behandlingstillfället rengörs huden, en kall gelé appliceras och därefter placeras en applikator nära hudytan som avger ljusenergi. Denna ljusenergi gör att det röda färgämnet i blodet, hemoglobinet, koagulerar. Koaguleringen gör att blodet inte längre kan passera i de ytliga ådrorna. Det innebär att de behandlade kärlen, som inte längre har någon fuktion, “bleknar“ och försvinner.

Behandlingen är inte helt smärtfri, det känns som en varm “snärt“ vid varje ljuspuls. Efteråt kan du bli röd och svullen och har du även pigmentfläckar kan dessa mörkna tillfälligt. Detta lägger sig dock efter någon dag och du ser ett resultat ganska omgående.

Kan alla behandlas?
Vi behandlar inte gravida och ammande. Informera om du äter några läkemedel. Behandlas du för en medicinsk indikation till exempel rosacea, får du räkna med att behöva göra en till två behandlingar per år då rosacea inte går att bota. IPL är dock den behandling som gör dig relativt symptomfri och håller huden i balans i kombination med bra produkter.

Vad kostar det?
Enstaka kärl kostar 900 kronor, näsa cirka 1 200 kronor, kinder/helt ansikte cirka 1 500-1 900 kronor. Räkna med två till fem behandlingar.

Undrar du något om din hud? Ställ din fråga till Catharina Liljekvist här!

Bilden visar två kvinnor före och efter en IPL-behandling.

Bilden visar två kvinnor före och efter en IPL-behandling.

[email protected]

2009-09-29 08:03:00

Publicerad: 29 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp