Anders svarar läsarna

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden. Ställ din hudfråga, men läs först "Frågor och svar", kanske har du svaret redan där.

FRÅGA: Jag har väldigt torr hud. Det blir värre när jag har ansträngt mig. Mitt hår är också torrt. Någon har sagt att det är njurarna som är ansträngda. Vad ska jag göra?
SVAR: Problem med torr hud är vanligt, och är oftast ärftligt betingad (atopisk hud). Det finns tyvärr inget bot mot detta, men mjukgörande kräm brukar dämpa besvären. Det kan också vara klokt att minska duschning och badning, då vatten har en uttorkande effekt på kroppen.

FRÅGA: Jag opererade mig för gallsten för ett år sen genom att göra titthål, men de punkterade gallgången och de fick skära ungefär 20 cm. Vad kostar det att göra något åt ärret och ta bort det helt?
SVAR: Det går tyvärr aldrig att ta bort ett ärr, men ibland kan man förbättra utseendet med olika ingrepp.

FRÅGA: Jag har typ fruktansvärd blandhy i ansiktet. När jag var liten hade jag torr hud över hela kroppen som fjällade men nu i slutet av tonåren har min hy blivit normal överallt utom i ansiktet. I ansiktet har jag en jätte, jättetorr fläck som fjällar och kliar medan resten av hyn i ansiktet är sådär halvfet och har lätt att få finnar. Inte den fetaste krämen eller tre liter vatten per dag hjälper. Vad kan jag använda för att den torra fläcken också ska bli normal?!
SVAR: Kan inte säga något säkert utan att se dina besvär i verkligheten. Det är inte ovanligt att man kan ha en typ av eksem (seborroiskt eksem) i ansiktet samtidigt som man har fet hy. Föreslår att du kontaktar en hudläkare för att få bästa möjliga bedömning och behandling.


FRÅGA: Jag har pormaskar runt näsan och lite under ögonen. Jag har försökt klia bort dem men det ger inget resultat. Jag har använt ansiktsmask och det ger ett tillfälligt resultat, sedan kommer det tillbaks efter två dagar. Jag använder en kräm som heter ”clean & clear”, från London, som jag använder på morgonen. Det sägs att jag har torr hud för att när jag tvättar mitt ansikte så torkar det jättesnabbt. Nu vet jag inte vad jag ska använda? Kan du ge mig någor råd på vilken kräm som gör att det går bort? Jag försöker använda puder för att det inte ska synas men man kan inte använda puder hela tiden.
SVAR: Besvären med pormaskar kan dämpas med vissa typer av acnepreparat. De bästa är receptbelagda. Lätt peelande behandlingar kan också ha en dämpande effekt. Dessa finns att få hos bland annat hudterapeuter.

FRÅGA: Jag har en liten fråga om små hudtappar som växer ut speciellt under armarna vad kan det vara?
SVAR: Du har troligen så kallade fibrom (eng, skintags) under armarna. Detta är helt ofarliga utväxter som dock kan besvära. Fibrom kan enkelt tas bort genom att klippas eller skäras bort.

FRÅGA: Jag har väldigt mycket fräknar i ansiktet, vet du något bra sätt jag kan dölja dem eller ta bort dem? Är under 18.
SVAR: Fräknar är en helt godartad pigmentökning som visar sig efter solexponering. Om man använder solskyddskräm så blir de inte lika uttalade. Tycker inte att du skall behandla dina fräknar med någon kraftfullare metod i tonåren.

FRÅGA: Jag råkade ha en hårfärg i för länge och hårrötterna i pannan ser konstiga ut härefter där ett ställe fått ett litet sår. Vad rekommenderar du mig att göra åt det? Ska jag uppsöka hudspecialist eller frisör?
SVAR: Om det var länge sedan du färgade håret så har dina nuvarande besvär nog inget med det att göra. Kroniska sår bör alltid uppvisas för läkare, då det kan vara hudcancer. Föreslår du får dina besvär bedömda av hudläkare. Du bör kunna få hjälp med en remiss via vårdcentralen.

FRÅGA: Jag har lite problemhy och har sedan puberteten fått finnar. Idag är jag 24 år och får fortfarande finnar då och då. Men mitt största problem är mina ärr i ansiktet som är kvar. Jag tycker detta är jättejobbigt och skulle vara tacksam om du kunde ge mig ett svar på vad jag kan göra för att få bort ärren utan laserbehandlingar? Jag undrar även om det är okej för mig att sola ansiktet då jag har ärr?
SVAR: Man kan tyvärr aldrig helt ta bort acneärr, men man kan ofta förbättra kosmetiken med olika ingrepp. Det finns ett flertal hudkirurgiska ingrepp som kan ha god effekt. Behandlingarna väljs efter hur ärren ser ut och var de sitter. Om ärren är gamla (>1år) så är de inte känsliga för solen.

FRÅGA: Jag är en kvinna som är 44 år och har ärr efter pormaskar som jag hade i min ungdom. Finns det någon sätt att ta bort det eller göra dem mindre påtagliga. Det fastnar make up i de stora porerna.
SVAR: Så kallade ”ice-pick-ärr” kan vara svåra att behandla. Enstaka ärr kan ibland ”opereras bort”. Etsning med syra (TCA-cross) kan ha bra effekt men är inte riskfritt.


FRÅGA: Jag läste en artikel om en produkt som heter ”Clearly gone”, fungerar den? Vet du ngt om den produkten? Jag har haft acne sen tonåren, är idag 30 år.

SVAR: Clearly gone är B-vitamin som tas i höga doser. Jag känner inte till några vetenskapliga studier som visat att behandlingen har någon effekt. Kan inte rekommendera denna relativt dyra behandling som vad jag vet saknar vetenskaplig grund.

Innan du ställer din fråga till Anders ber vi dig läsa tidigare frågor under “Frågor och Svar“ under Skönhetsrådet. Finns din fråga inte med, kan du ställa din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Anders svarar läsarna

Bildspel: Anders svarar läsarna

[email protected]

2009-09-29 14:11:00

Publicerad: 29 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp