Raka dig på rätt sätt

Vissa män är mer lyckligt lottade än andra och har inga som helst problem med rakningen. Men många lider av känslig hud och skäggfinnar. Det finns flera grundläggande tips att hålla i minnet för att få en så friktionsfri och skonsam rakning som möjligt.

1. Undvik after shave med alkolhol som har en uttorkande effekt på huden. Välj istället ett after shave balsam (i krämform) som har en lugnande effekt på huden.

2. Grundregeln är att raka medhårs, men det kan vara svårt att få med allt på ett tag. För att få ett slätt resultat kan du avsluta med att raka ytterligare en gång, och då snett mothårs.

3. Använd en fuktighetskräm på natten. Det vårdar huden och förbereder den för rakning.

4. Kvällen är bästa tiden för rakning -dels är huden svullen på morgonen, och dels är du troligtvis inte lika stressad på kvällen.

5. Lägg tid på att förbereda huden. Efter en varm dusch har skäggstubben hunnit mjukas upp. Använd gärna en scrubkräm som exfolierar huden och lyfter skäggstråna.

6. Undvik att träna, sola eller bada direkt efter att du rakat dig. Svett, solskydd, klor och salt kan irritera huden.

7. Byt rakblad med jämna mellanrum. Håll koll på den så kallade lubrastrip-remsan på rakbladet (den färgade remsan med smörjmedel). När den byter färg börjar rakbladet bli förbrukat.

8. Använd gärna en separat handduk till ansiktet och byt den ofta.

9. Skölj hyveln noga efter rakningen så det inte samlas bakterier. Använder du en rakborste ska den rengöras och torkas hängande upp och ner.

Bildspel: Raka dig på rätt sätt

Bildspel: Raka dig på rätt sätt

[email protected]

2010-02-02 08:17:00

Publicerad: 2 februari 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp