Tappa vikt med frukost

Frukost är dagens viktaste mål och är extra betydelsefull för dig som vill tappa kilon – eller behålla den vikt du har.

Efter nattsömnen behöver hjärnan höja sin blodsockernivå för att få energi och sätta igång ämnesomsättningen. Ett bra morgonmål ska ha ett högt innehåll av kolhydrater och ett lägre innehåll av fett. Kolhydraterna gör att du känner dig mätt och pigg. Forskning har visat att människor som äter frukost har tappat fler kilon, medan de som hoppar över pendlar mer i vikt.

En god och nyttig frukost ska vara balanserad med kolhydrater, fett och proteiner. Proteinerna är oftast svåraste att få i sig då nästan alla sedvanliga frukostar består av kolhydrater som exempelvis bröd, havregryn och flingor. Komplettera med ett ägg eller två så du får i dig proteiner.

Tips!
1. Lättfil med osötad müsli, färska bär och ett ägg. Fördelen är att müslin består av snabba kolhydrater som kroppen kan använda fort för att komma igång och långsamma som håller blodsockret jämnt till du äter nästa gång.

2. Grovt bröd med keso och kalkon och drick färskpressad apelsinjuice. Ett annat smarrigt smörgåsalternativ är en grov macka med avokado, örtsalt och kalkon.

3. Gröt på rågflingor eller dinkelflingor. Tillsätt lite salt, kanel och hackade nötter och servera med färsk frukt och mjölk.

4. Fruktsallad som innehåller: banan, apelsin, äpple, kiwi, 1/2 burk lätt Kesella, 1 tsk kanel, 2 ingefära, 6-8 naturella cashewnötter, 5-6 mandlar och 1 msk solrosfrö.

Läs noggrant på innehållsförteckningen när du väljer produkter, exempelvis kan både lättyoghurt och “nyttiga“ frukostflingor vara rena rama sockerbomberna.

Bildspel: Tappa vikt med frukost

Bildspel: Tappa vikt med frukost

[email protected]

2010-03-02 13:56:00

Publicerad: 2 mars 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp