Bli fri från stressen

improveme.se

Att det vi stoppar i munnen påverkar vårt humör och våra sinnen är ingen nyhet. Men vad bör man äta för att slippa den inre stressen?

Det finns fyra faktorer som påverkar ditt humör och hur du mår. Vi vet hur du blir fri från depression med rätt kost.

1. Blodsockerbalansen
Irritation, trötthet, koncentration, glömska och nedstämdhet är några av de symptom som tyder på lågt blodsocker. Det innebär att kroppen får för lite energi för att fungera och bildar istället en stressituation.

2. Hjärnans signalsubstanser
Serotinin och dopamin är två signalsubstanser i hjärnan som påverkar hur du mår. För låga nivåer av serotinin gör dig trött och nedstämd, och för låga nivåer av dopamin påverkar motivationen initiativlöshet och apati. För att öka signalsubstanser är det viktigt att få i sig vitaminer, mineraler och att motionera.

3. Vitaminer och mineraler
Vitaminer och mineraler behövs för att kroppen ska fungera. Brist på B12 leder till trötthet. Vitaminen finns endast i animaliska produkter, såsom mjölk, ägg och så vidare. C-vitamin påverkar även hjärnan men finns i frukt och grönt. För litet intag av magnesium gör så att du känner dig svag och trött. Det kan exempelvis ske om du äter en ensidig kost som mest består av socker och vitt mjöl. Mineralerna finns i frön och nötter. Järnbrist kopplas ihop med huvudvärk och försämrat humör. Det behövs för att kroppen ska kunna förvandla mat till energi. Järn finns ibland annat i persilja, spenat, broccoli, kött och fågel.

4. Viktiga fetter
Kroppen behöver fett för att fungera. Det omättade fettet som finns ibland annat avokado, nötter och feta fiskar är särskilt bra för den som är deprimerad. Fisk bör man äta flera gånger i veckan för att få i sig tillräckligt med Omega-3.

Bildspel: Bli fri från stressen

Bildspel: Bli fri från stressen

[email protected]

2014-11-17 08:06:00

Publicerad: 17 november 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp