5 tips mot musarm

Så mycket som 50% av alla datoranvändare upplever problem med smärta i händer, armar och nacke. Är du en av dem? Lugn, med några enkla knep kan du motverka symptomen.

Musarm är ett samlingsnamn för många olika typer av smärta och värk i muskler och leder. Har du till exempel ont i nacke, rygg, skuldror, händer eller armar kan det vara musarm.

Uppkomsten av musarm kan bero på en rad olika saker. Ensidigt belastande arbetsuppgifter, långa pass framför datorn eller fel anpassad utrustning är bara några utav orsakerna som kan ligga bakom.

Så vad ska man då göra för att motverka att man drabbas, eller vad bör man tänka på om man redan drabbats? Nedan finner du fem tips att ta till i kampen mot musarm.

5 tips till dig som spenderar mer än två timmar framför en dator om dagen:

– Se över din arbetsställning. Hur sitter du egentligen på stolen? Hur placerar du dina armar när du jobbar? För att undvika belastning bör du till exempel placera armarna nära intill kroppen och undvika att dem glider iväg för långt utåt.

– Ta dig en titt på hur din datorskärm, tagentbord och mus är placerade. Musen ska vara placerad nära intill tangentbordet, skärmen ska inte stå för högt utan lite lagom under ögonhöjd så att du blickar nedåt och skärmen ska undvika att lutas bakåt för att inte reflektera allt för mycket ljus.

– Variera dina arbetsuppgifter! Och ta en bensträckare då och då, om så för bara tio minuter. Det kan du unna din kropp som sliter hårt dagarna i ända.

– Stretcha! Har du til exempel problem med smärta i övre delen av ryggen är en dörrpost ett perfekt ställe att tillbringa en minut eller två per dag. Sätt upp armen mot karmen och skjut fram brösten. Byt och gör likadant på nästa sida.

– Ut med det gamla och in med det nya. Kanske är det dags att kräva ett höjbart och sänkbart bord eller en ergonomisk stol på din abretsplats?

Bildspel: 5 tips mot musarm

Bildspel: 5 tips mot musarm

[email protected]

2010-06-22 08:31:00

Publicerad: 22 juni 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp