Slipp milier i ansiktet

Inkapslade porer kan ge dig missprydande knottror i ansiktet. Så här blir du kvitt dem.

Brukar du få små, vita och hårda knottror i ansiktet? Det handlar troligtvis om milier, som består av talg inkapslad i bindväven och som ofta uppkommer på kinderna och runt ögonen.

Milier är lätta att missta för finnar eller pormaskar och i båda fallen handlar det om igentäppta porer. Men milier saknar en poröppning, då de är täckta av ett tunt hudlager. De kan därför vara svåra att bli av med och sitter ibland kvar i flera år. 

Vill du bli av med missprydande milier är det absolut bästa att uppsöka en hudspecialist. Många hudterapeuter tar bort milier som en del av en vanlig ansiktsbehandling. Det finns även laserbehandlingar som kan hjälpa.

Det går också att få bort dem på egen hand, men då gäller det att vara väldigt försiktig, särskilt om de sitter nära ögonen. Du ångar då huden så att porerna öppnar sig, sticker hål på milien med en helt ren nål och klämmer försiktigt ut innehållet.

En långsammare men skonsammare metod som blivit en populär husmanskur är att massera in milierna med jojobaolja. Efter några veckar sägs de lösas upp och minska i storlek för att till sist försvinna helt. 

Milier är inte farliga utan har endast kosmetisk betydelse.

Bildspel: Slipp milier i ansiktet

Bildspel: Slipp milier i ansiktet

[email protected]

2010-07-13 08:59:00

Publicerad: 13 juli 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp