Snusket gör dig sjuk

Ny studie visar att svenskarna slarvar vid tvätthantering. För låg temperatur kan orsaka infektionssjukdomar med såväl utslag, kräkningar och diarré.

Miljöhänsyn är en av de främsta anledningarna till att åtta av tio svenskar tvättar sina kläder vid för låg temperatur. Att välja ett 30- eller 40-gradersprogram gynnar miljön men inte hälsan, visar en ny studie som Vanish har tagit fram.

“Fokus på energihushållning har fått oss att glömma bakterier och det är olyckligt. Många tror felaktigt att eftersom fläckarna är borta, så måste det innebära att bakterierna också är det”, säger Claus Nielsen, läkare och vice ordförande i Rådet för Bättre Hygien.

För låg temperatur är ett paradis för bakterier och kan orsaka infektionssjukdomar med såväl utslag, kräkningar och diarré.
“Tvätt vid låga temperaturer är helt enkelt inte tillräckligt för att döda bakterierna. Tvärtom, våra laboratoriestudier visar att många bakterier överlever i 40 grader. Den låga tvättemperaturen innebär att bakterier kan spridas och orsaka infektioner. Om kläderna ska vara fria från bakterier ska de helst tvättas i minst 60 grader för att sedan torktumlas på hög värme, säger Åsa Melhus, överläkare och docent i mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Åsa Melhus backas upp av en annan expert på området.
“Speciellt om det går en infektion som ger diarré, kräkningar och utslag i familjen, kan du förhindra att den sprids till samtliga familjemedlemmar genom att tvätta i högre temperaturer – särskilt sängkläder, handdukar och underkläder kan gå i en tvätt med en temperatur på minst 80 grader, säger Elsebeth Tvenstrup Jensen, avdelningsläkare för infektioner och hygien på Statens Medicinska Institut i Danmark.

Bildspel: Snusket gör dig sjuk

Bildspel: Snusket gör dig sjuk

[email protected]

2011-02-09 09:01:00

Publicerad: 9 februari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp