Frisk på semestern

Sommar innebär för många människor att resa bort. Men det är lätt att drabbas av olika åkommor på resan, särskilt om du åker utomlands. Så här gör du för att få en frisk semester.

Tvätta händerna
Se till att alltid tvätta händerna noga med tvål och vatten innan du äter något, för att slippa turistdiarré. Ha gärna våtservetter eller antibakteriell gel i handväskan.

Behåll förståndet

Svenskar är kända för att släppa loss ordentligt utomlands och visst ska du njuta av din semester -men försök att inte tappa all sans. Ta det försiktigt med alkoholen, testa inte narkotika och använd kondom om du har sex.

Drick mycket vatten
Uttorkning är ett vanligt problem för svenskar som reser till sydligare breddgrader. Se till att få i dig två till tre liter vatten om dagen när du vistas i solen, även om du inte känner dig så törstig. Kolla upp om det går att dricka kranvattnet -satsa annars på vatten i flaska och be att få drinken utan is på restaurangen.

Ha en bra försäkring
Skulle du bli sjuk eller skada dig utomlands gäller det att ha en giltig reseförsäkring för att kunna få bra läkarvård.

Kolla vaccinationen
Reser du inom Europa behöver du sällan några vaccinationer, men ska du flyga längre bort än så kan det vara läge att kolla att du har alla vaccinationer du behöver. I år gäller det dessutom att vara extra försiktig, då svininfluensan numera klassas som en pandemi.

Bildspel: Frisk på semestern

Bildspel: Frisk på semestern

[email protected]

2011-03-28 08:01:00

Publicerad: 28 mars 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp