“Frukt är inte superbra“

improveme.se

Fitnessepxerten Martin Löwgren förklarar varför frukt och bär inte är det nyttiga mellanmål som folk fått för sig.

Jag vet inte hur ofta jag dagligen får höra om folk som påstår att frukt de är det bästa mellanmålet eller att frukt innehåller allt vi behöver. Att fem frukter om dagen håller doktorn borta med mera.

Övertron på frukt retar mig något enormt. Jag säger inte att frukt är extremt dåligt och att alla borde undvika det i sin kost -absolut inte men det är en jäkla skillnad på att som jag ta ett äpple då och då eller smula ned lite hallon i min gröt för att jag tycker det är gott mot att dagligen sätta i sig tre till fem frukter i tron att de skulle vara superbra.

Om man ska hårddra det hela så är egentligen det enda som skiljer frukt från Ahlgrens bilar, Coca-cola eller andra sockerprodukter att frukt faktiskt innehåller en del vitaminer/mineraler. Det är inga betydande mängder, men de finns där i alla fall, vilket det inte gör i godis. Så visst, käkar man frukt för att fylla dagsbehovet av vitaminer/mineraler (då måste man i och för sig köpa i stort sett 5 olika frukter samt att inte ens då täcker de hela behovet), ja då är de ett bättre alternativ än godis och läsk. Men annars? Nej, inte jättemycket bättre och inte heller billigare.

En banan, till exempel, innehåller mellan 20 till 30gram socker och jämför man det med en burk Coca-cola så ser man att det är ett identiskt sockerinnehåll. Bananens socker kallas fruktos och Coca-colans sackaros -sen är det ingen större skillnad. Kroppen märker ingen skillnad om det är ”naturligt” socker som i bananen eller ”tillsatt” socker som i Coca-colan -det blir samma sak under nedbrytningsprocessen i mag-tarmkanalen.

Det är inte ofta
man hör skolfröknar, fystränare eller andra råda andra att ta en Coca-cola till mellanmål, men en banan är alltid helt okej för det är ju en frukt -och frukt, det är ju jättebra.

Nu kanske några tycker att jag är lite väl hård mot frukt och det kan jag väl medge men jag är bara så trött på att folk tror att frukt skulle vara så jäkla bra. Det innehåller extremt lite protein, knappt några fibrer, minimalt med nyttigt fett. De flesta frukter är inte heller särskilt goda och får jag välja mellan något annat livsmedel rent smakmässigt att äta gör jag det framför frukt alla dagar i veckan. Detta är såklart en personlig åsikt och inget argument från min sida.

Det finns massor av mellanmål/livsmedel som är mycket bättre mellanmål/måltider än frukt. Alla dessa anser jag vara mycket bättre, godare, proteinrikare och ett bättre alternativ till frukt oavsett vilken tid på dygnet eller vilken måltid man intar dem:

Kesella
Keso
Jordnötssmör
Magert pålägg (till exempel kalkon)
Ost
Proteinpulver
Nötter
Torkat kött

Jag kan nämna 100 till men det är inte syftet med artikeln. Syftet är att minska den enorma övertron på frukt som ett fantastiskt livsmedel vilket det absolut inte är. Jag är fullt medveten om att jag förmodligen kommer få mycket skit pågrund av denna artikel, då frukt är så inpräntat i folksjälen som något bra och nyttigt och det accepterar jag men jag kände ändå att jag var tvungen att lägga fram min syn på det hela.


Martin Löwgren

www.martinlöwgren.se

Bildspel: “Frukt är inte superbra“

Bildspel: “Frukt är inte superbra“

[email protected]

2011-09-28 09:02:00

Publicerad: 28 september 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp