Effektivare jogg

improveme.se

Ska du ut och springa? Stopp. Läs detta först.

Det är inte alltid lätt att ta sig ut i löparspåret, men när du väl är ute och joggar gäller det att springa på rätt sätt så du får ut maximalt av träningen. Med små tips att ha i bakhuvudet under rundan får du en effektivare löpträning.

Landa säkert
Många har en tendens att ”huka” sig när fötterna landar på marken, vilket gör av med energi. Det här beror till viss del på gravitationen och kan självklart inte påverkas, men det beror även på svag bålmuskulatur. Fokusera på stabilitet i överkroppen när du springer så kan du undvika detta.

Förutom att hålla dig stabil gäller det att tänka på hur du faktiskt sätter foten. Om du landar med hälen först, istället för mitt på foten, ökar det påfrestningen på musklerna då de fokuserar på att hålla dig stabil istället för att ta dig framåt.

Slappna av
Misstolka dock inte detta. Du ska inte springa som en stel pinne, snarare tvärtom. Slappna av i axlar, nacke och ansikte. Armarna likaså, men du ska hålla en bra takt och svinga symmetriskt när du löper. En bra rytm gäller även andningen, som för övrigt är A och O för att orka mer, anpassa därför syretillförseln efter takten du springer i.

Rätt skor ger bättre fäste och minskar risken för skador.

Rätt skor ger bättre fäste och minskar risken för skador.

[email protected]

2011-12-28 16:31:00

Publicerad: 28 december 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp