Dåligt minne vid 40

improveme.se

Glömt bort vilken tid mötet var? En ny undersökning visar att minnesproblem kan uppstå redan i 40-årsåldern. Håll minnet fräscht med dessa tips.

I en brittisk undersökning har man testat 7000 tjänstemän i åldrarna 45 -70 år. Vokabulär, tankegång och minne bevakades under en 10-årsperiod där tester gjordes med jämna mellanrum. De två sistnämnda funktionerna blev sämre under testperioden, även för de yngsta deltagarna.

Men nu ska vi inte förhasta oss. Försämrad minnesfunktion innebär inte att du glömmer vad du heter eller var du bor, utan snarare mindre stycken i vardagen. Du kommer kanske inte räkna ut din budget lika enkelt som när du var yngre, eller lära dig ett nytt datorprogram alternativt komma ihåg detaljer från ett möte du nyligen var på.

Men för denna negativa effekt finns även positiv. Färdigheten att kunna granska information och hitta vad som är viktigt, samt att använda avancerad tankegång för att främja nya idéer, är något som faktiskt kan förbättras med åren.

För att undvika problem med minnet under åren är det alltid bra att hålla det i trim. Här är vad du kan göra.

Motion
Studier visar att fysisk aktivitet främjar dina hjärnfunktioner. En undersökning gjord av Archives of Internal Medicine visar att 17 procent av stillasittande personer utvecklade minnesproblem under en period på 5 år, medan bara 2 procent av de motionerande gjorde det.

Sömn
Precis som träning är mycket sömn viktigt för en hälsosam livsstil, det gäller även hjärnan. Genom att sova 7 till 8 timmar på natten hjälper du din hjärna stärka och koppla ihop information. Vissa undersökningar har även visat att sömnapné är länkat till kognitiva problem. Det är en sjukdom som kan uppstå vid snarkningar och är inte alltid helt lätt att upptäcka. Om du lider av sjukdomen, och botas, kommer ditt minne förbättras avsevärt. Plus att du inte låter som en motorsåg om nätterna.

Osäker på om du har sömnapné? Ta reda på det <a href=“../new/index.php/magazine/article/7575“ target=“_blank“>här</a>.

Inlärning
Sandra Bond Chapman, grundaren och VDn för Center for BrainHealth, föreslår att du försöker få en djupare förståelse i det du gör. ”Att diskutera djupare betydelser ökar kraften i din hjärnas frontallob mer än genom att bara ta in fakta”, menar hon. Det här kan röra sig om både filmer, böcker, musik eller vanliga texter du stöter på.

Omväxling
En studie vid Rush University har kommit fram till att människor som varierar sina dagliga sysslor har hela 70 procents mindre risk att få sämre minne i tidig ålder. Se till att få lite omväxling i vardagen genom att göra olika aktiviteter. Äta ute, spela poker med kompisar eller gå på den där utställningen du alltid velat se.

Bildspel: Dåligt minne vid 40

Bildspel: Dåligt minne vid 40

[email protected]

2012-01-13 10:40:00

Publicerad: 13 januari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp