Hångla loss under misteln Hångla loss under misteln JIN Soon Choi x Goop JIN Soon Choi x Goop Storstadsvibbar till havs Storstadsvibbar till havs Rätt hudvård för rätt hy Rätt hudvård för rätt hy
Måndag 22 December 2014
BEHANDLINGAR
Jonas Röjdmark svarar på läsarnas plastikfrågor

Jonas Röjdmark svarar på läsarnas plastikfrågor

Jonas Röjdmark är plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm och medlem i improveme.se:s expertråd. Han arbetade tidigare som överläkare på plastikkirurgiska kliniken på Karolinska sjukhuset med ansvar för flera områden av rekonstruktiv plastikkirurgi, parallellt med sin tjänst på Akademikliniken. Här svarar han på läsarnas frågor om plastikkirurgi.

FRÅGA: Hej! Jag är en tjej som fyllt 35 år och ska nu försöka att förbättra mitt ansikte med bla. Botox. Min fråga lyder: Jag har bokat 2 behandlingar till samma dag, (pga lång resväg) den första är en Botoxbehandling och den andra en ansiktsbehandling med Radiofrekvenser, dvs en värmebehandling. Tror du att jag kan göra dessa samtidigt, eller kan det bli komplikationer när de görs samma dag? Tacksam för svar! Mvh Annica


SVAR: Bästa Annika, din fråga som rör Botox samt en ansiktsbehandling med radiofrekvens, dvs värmebehandling. En allmän rekommendation från de företag som producerar Botox är att undvika fysisk aktivitet och andra värmebehandlingar samma dag som man gör en Botoxbehandling, detta för att minska risken för att Botoxpreparatet lägger sig på icke önskvärda lokaler och åstadkommer temporärt avslappnade muskler. Är det så att du ska göra bara Botox i pannan på något enstaka ställe, kan det vara möjligt att det går. Men en allmän rekommendation är att inte utöva fysisk träning eller andra värmebehandlingar, åtminstone inte i samma område under samma dag.

FRÅGA: Hej. Jag tänkte låta mig opereras med näsplastik på Nackakliniken. De erbjuder mig operationen för 39 000. Jag är kvinna och 16 år. Är priset rimligt, tycker du? Hälsningar Veronica

SVAR: Bästa Veronica, Är det så att det är en total näsplastik med förändringar av flera delar av näsan som i en helhet, tycker jag att priset är anmärkningsvärt. Sedan hoppas jag att du har tänkt igenom den här operationen och har realistiska förväntningar vad gäller resultatet. Detta är givetvis något jag antar du fått information om vid din konsultation.

FRÅGA: Hej. Jag ammade min son efter att jag fick honom och nu har jag en massa "tom" hud och jag undrar lite vad man kan göra åt detta? Måste man göra ett lyft, eller kan man bara fylla ut dem? Mvh Martina

SVAR: Bästa Martina, Du skriver i din fråga att du har massa tom hud efter att du ammade din son och undrar över om man måste göra ett lyft eller bara fyll ut dem. Svaret på den frågan är helt beroende på hur du ser ut och de volymer du önskar få i dina bröst. Har du som du uttrycker dig själv, ”en massa tom hud”, verkar det som att du behöver volym och då handlar det naturligtvis om implantat. Är det så att brösten hänger mycket krävs dock samtidigt även ett lyft av brösten. Men det krävs en konsultation och diskussion angående dina önskemål för att kunna ge dig ett definitivt svar.

FRÅGA: Hej! Min fråga handlar om ett superstort komplex som jag lever med. Allt började för ungefär 14 år sen under en resa utomlands. Då fick jag en behandling av en rynka i pannan. Jag fick en injektion av något medel som blev permanent och efter alla dessa år har min hud blivit tunnare och det har gjort att medlet syns mycket mer. Det är ett horisontellt streck på 4 cm x 3-4 mm mitt i pannan.

Jag mår fruktansvärt dåligt av det. Jag undrar om det finns någon som kan hjälpa mig att bli av med medlet och att samtidigt göra så att det blir fint i området. Skulle vara så tacksam om det skulle gå att åtgärda detta misslyckande. Hur mycket kommer det i så fall att kosta mig? (Jag bor i Karlskrona och pga. det skulle jag kunna skicka en bild om ni behöver ser det innan.) Mvh, Patricia

SVAR: Det finns väldigt många medel som används internationellt för att fylla ut rynkor, väldigt få är enligt min uppfattning att betrakta som bra och det finns inga permanenta fyllnadsbehandlingar som hör till den kategorin. Man måste naturligtvis titta på dig och ditt ärr som du beskriver, men har du väldigt stora besvär i pannan finns det en risk att hela ärret måste skäras bort och samtidigt den produkt som ligger i rynkan. Sedan genomgå noggrann kirurgi för att göra att du får ett så osynligt ärr i området som möjligt.

FRÅGA: Hej Jonas. Jag är en 30-årig man som för några år sen styrketränade ganska ordentligt, i synnerhet bröstmuskulaturen. Resultaten blev inte alls som jag ville och jag slutade med träningen, vilket lett till att mina bröst nu är stora och mjuka och det ser ut som precis som om jag lider av gynekomasti. Frågan är nu om jag kan operera detta även fast det inte är gynekomasti? Mår väldigt dåligt och vill inte visa mig naken för någon. Tacksam för svar. Mvh Daniel.

SVAR:
Bäste Daniel, Det är inte ovanligt att vi ser f d styrkelyftare och andra ett antal år efter deras aktiva karriär då området kring bröstmusklerna till en del har förvandlats till fett. Många gånger kan man behandla detta ungefär på samma sätt som gynekomasti men det är väldigt individuellt och ibland är det ibland en komponent av huden som måste sträckas. Mitt förslag är att du söker upp en plastikkirurg för att göra en bedömning om vad som är mest praktiskt i just ditt fall.

FRÅGA: Hej, jag är en 25-årig kvinna som opererade näsan för 3 år sedan. Jag är inte nöjd, tycker att den är lite sned och att den har blivit för bred. Eftersom det inte blev lyckat första gången så är jag rädd för en andra operation. Vad kan man göra? Hälsningar, Olisa

SVAR: Bästa Olisa, näsoperationer är identitetsoperationer och kan många gånger vara komplexa. Inte sällan måste man gå in och göra små justeringar bl a till följd av ben- och broskpålagringar. Det finns således möjlighet att kunna göra sekundära justeringar, jag föreslår primärt att du går till den kirurg som opererat dig första gången för att diskutera detta. Annars får du söka upp en ny för förnyad konsultation så man får bedöma dina önskemål och ta ställning till de risker som i så fall finns i samband med detta ingrepp.

FRÅGA: Hej! Jag har ett så kallat "gummy smile", jag undrar om du känner till ingreppet "hypermobile lip surgery", har letat överallt på nätet men hittar ingen info om saken i Sverige, bara att det är ett relativt vanligt ingrepp med lokalbedövning i UK och USA. Mvh, Charlie

SVAR: Bästa Charlie, frågorna rörande gummy smile är inte alldeles lätta. Det första jag tycker man bör göra är Botoxbehandling som på ett effektivt sätt brukar förbättra detta tillstånd. Många gånger blir den muskel som skapar denna uppdragning i det läget försvagad och gör man det ett antal gånger kan det bli mer permanentiserat. Alternativa lösningar på detta problem skulle annars kunna vara en konsultation hos en oralkirurg för bedömning beträffande kirurgiska lösningar.

FRÅGA:
Hej Jonas! Min fråga är om det finns möjlighet att få en operation utförd av dig i Malmö? Eller någon annan av ert team från Stockholm till Malmö? Tänker på bröstförstoring och fettsugning eller BodyJet.


SVAR: Din fråga rör om det finns möjlighet att få en operation utförd på Akademikliniken Malmö. Det finns naturligtvis förutsättningar för det. Både jag och andra Stockholmskollegor är regelbundet i Malmö för operationer och konsultationer. Vi har ju dessutom permanent stationerade kirurger där. Ber dig således ringa till receptionen på Akademikliniken Malmö för att förhöra dig om ett mottagningsbesök.

Undrar du något om plastikkirurgi? Ställ din fråga till expertrådets Jonas Röjdmark HÄR.
2012-04-12 14:33 RSS icon

IMPROVEME.SE
redaktion@improveme.se

ANDRA LÄSTE OCKSÅ
Plastikkirurgen svarar Exklusivt och ekologiskt Vi testar den heta bikramyogan Kurera din förkylning Därför är Scarlett vacker Värna om din hy
KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder11 Beyoncés frisyrer Antal bilder10 Så tränar kändisarna i jul Antal bilder11 Kapa kändisarnas look Antal bilder6 Så klarar du flygstressen