Träna dig 10 år yngre

improveme.se

Sportguiden.com:s Malin Eriksson har träffat fitnessexperten Shirin Djavidi som är aktuell med sin bok ”Träna dig 10 år yngre”.

Du är aktuell med boken ”Träna dig tio år yngre” -en bok för träning i hemmet. Vilket behov syftar du att fylla med just denna inriktning och tema?
-Jag vill visa att träning kan vara enkelt och roligt. Det bästa redskapet du har är dig själv. Många gör träningen krånglig. Sen vill jag ju inspirera och hjälpa folk att hitta glädje till fysisk aktivitet.

Vilken målgrupp riktar du dig till?
-Kvinnor, den stora massan, 20 till 50 år.

Träna dig yngre, går det verkligen?
-Absolut, om du gör ”Shirins kom-i-form-test” i boken som består av 40 livsstilsfrågor, där du får en indikation på hur din hälsa ser ut, så kan du på så sätt träna mitt program i tre månader, gör sedan om testet, så vips har du förhoppningsvis tränat ner dig en ålderskategori. De tre svarsalternativen i testet motsvarar tre olika åldersspann. Sen vet man också sedan länge att ett sunt leverne, med bra mat, god sömn och måttlig fysisk aktivet bromsar den naturliga åldrandeprocessen.

Varför just tre månader?
-Tre månader är en rimlig och fullt överkomlig tid för en person att se riktigt goda resultat. Det ska ju vara roligt också. Det här är tänkt som en kickstart/livsstilsförändring för en person där du ska kunna se snabba resultat för att sedan vilja fortsätta ditt nya sunda liv resten av de nio månader på året.

Jag kan se en tydlig trend i att släppa träningsböcker. Finns det verkligen plats för fler nu på en något mättad marknad?
-Självklart. Det ska finnas något för alla och jag anser inte att just en sådan bok som jag har skrivit har funnits på marknaden tidigare. Och med det menat pratar jag även om bildmaterialet som vi jobbat hårt med. Alla bilder är fotade av min gode vän och tillika världens duktigaste fotograf Andreas Lundberg som alltid lyckas trolla fram de bästa miljöerna och bilderna. Jag ville inte bara proppa boken full av fakta, för det är få som orkar läsa. Jag ville göra en snygg, lättläst, inspirerande och samtidigt informativ bok som sticker ut ur mängden, och det känns som vi verkligen har lyckats med det.

Träning som allt annat går i trender, vilken trend är mest aktuell och kommer störst framöver?
-Den typen av träning som finns i boken, det vill säga funktionell träning, som är enkel att utföra men ändå tuff och ger resultat. Jag tror inte att det är en fluga, jag tror den är här för att stanna, helt klart. Den här sortens träning passar den tiden vi lever i där allt ska gå snabbt och samtidigt ge resultat på hela kroppen. Sen tror jag även att kampsporter är på väg att få ett ännu större lyft, liksom moderniserad cirkelträning med funktionella redskap. Jag tror folk söker sig ”back to basics”. Det ska vara enkelt, tufft och effektivt.

Hur möter du din målgrupp som profilerad förebild?
-Genom att försöka leva som jag lär. Jag har också mina dagar, men gör så gott jag kan. Jag försöker även vara en god förebild för mina barn. Jag är min egen försökskanin med allt som jag rekommenderar.

Vad är just din nisch som träningsexpert och vilket ideal representerar du?
-Min nisch handlar om att få igång folk, de som behöver hjälp med motivationen, att hitta ett syfte med träningen och att hitta glädjen. Många är för slöa och söker bara genvägar eller ser bara siffrorna på vågen. Jag vill att folk ska börja se sin hälsa i ett större perspektiv. Vi har bara en kropp och den måste vi ta hand mycket bättre än vad vi gör idag. Det finns alarmerande siffror på höga sjukskrivningar, välfärdssjukdomar, fetma och folk som är deprimerade. Vi skulle kunna med enkla medel, som till exempel fysisk aktivitet, få ner dessa siffror. Det är aldrig försent att göra en förändring.

”ShapebyShirin”, det sätter sig! Ett riktigt bra varumärke att jobba vidare på. Vad är din strategi och metodik?
-Att inspirera och informera på ett roligt och enkelt sätt. Ju mer man vet om sin kropp och hur den fungerar, desto roligare blir träningen. Min hemsida är även full av artiklar om olika ämnen där alla har en röd tråd som handlar om kroppen på det ena eller andra sättet. Jag vill fortsätta bygga mitt lilla ”imperium” och att jobba vidare på den banan jag är nu, att nå ut med mitt budskap till så många som möjligt. Lev aktivt -du har allt att vinna, är mitt motto!

Du är träningsexpert på Aftonbladets viktklubb. Vad har det betytt för din karriär?
-Väldigt mycket, då jag fått en enorm inblick i hur människor tänker om sina kroppar, vilka de största fallgroparna är, hur vanligt det är med folk som bara tränar i korta perioder, hur de tänker med maten och deras livsstil. Många vill gärna plocka ut vissa delar i livet och satsa på dem, men man måste ta hand om hela ”hjulet”. Det är helheten som gör resultatet. Du kan äta hur bra som helst och springa dina tre mil i veckan, men om du mår psykiskt dåligt, stressar som en galning, röker och aldrig får frisk luft och tid för glädje, så kommer du inte att få de resultaten du vill ha. Tänk mer holistiskt. Dessutom har jag Aftonbladet och Viktklubb.se att tacka mycket för hjälp med uppbyggnaden av att skapa Shirin som varumärke.

Vilka planer har du för den närmsta framtiden?
-Att börja föreläsa, planera för en ny bok såklart och att planera för mitt träningscamp på Gotland i maj tillsammans med min vän och kollega Magnus Hagström. Utveckla min hemsida (www.shapebyshirin.se) mycket mer. Göra en träningsapp. Sen har jag tusen andra planer på gång också som jag inte vill avslöja än. Jag önskar bara att det fanns betydligt fler timmar på dygnet. Ja, och njuta bokens framgång såklart.

Hur ser dina egna träningsvanor ut? Tränar du regelbundet året om eller har du motivationssvackor som många andra med avbrott?
-Inga avbrott, men jag är heller ingen fanatiker. Jag tränar året runt, det har jag alltid gjort. Det blir mest löpning utomhus, styrketräning, smidighetsträning och de övningar som finns i min bok, samt att jag har tagit upp min tennis igen som jag tycker är galet roligt. Så det blir tennis en till två gånger i veckan plus min andra träning cirka två till tre gånger i veckan. Det inkluderar även de testklasser jag kör för Aftonbladet varje vecka till min egen spalt i huvudtidningen som heter ”Shirin testar”.

Ditt bästa hälsotips för ett friskt långsiktigt liv?
-Gör din träning till någonting roligt och gör det regelbundet och varierat. Våga testa nya saker hela tiden, det håller motivationen uppe. Anmäl dig varje år till någon tävling för att ha en ”morot” att sikta mot. Jag springer Tjejmilen och Suder-ruset i år, samt spelar tennismatcher. Jag kommer säkerligen att anmäla mig till fler tävlingar.

Av: Malin Eriksson
Foto: Andreas Lundberg för Fitnessförlaget
<a href=“http://www.sportguiden.com/“ target=“_blank“>
</a>Publicerad i samarbete med <a href=“http://www.sportguiden.com“ target=“_blank“>Sportguiden.com</a>
<a href=“http://www.sportguiden.com“ target=“_blank“>
</a>

FAKTA: Shirin Djavidi

Ålder: 40 år
Bor: Stockholm
Familj: Fästmannen Jonas, döttrarna Luna, 10 och Stella, 3 samt bonusbarnen Lukas, 13 och Alice, 10
Aktuell: Med boken ”Träna dig 10 år yngre” (Fitnessförlaget)

Bildspel: Träna dig 10 år yngre

Bildspel: Träna dig 10 år yngre

[email protected]

2012-02-15 11:20:00

Publicerad: 15 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp