Ge sexlivet extra glid Ge sexlivet extra glid Mascaran fyller 100 år Mascaran fyller 100 år Är svenskar hälsosamma? Är svenskar hälsosamma? Fillers: Vad är lagom? Fillers: Vad är lagom?
Tisdag 21 April 2015
SEX & RELATIONER
Det visste du inte om kondomer

Det visste du inte om kondomer

Kondomens främsta uppgift är att skydda mot sjukdomar och graviditet. Men visste du att kvinnor förr i tiden inte fick köpa produkten? Det här visste du inte om kondomer.

Som alla vet skyddar kondomen mot graviditet och könssjukdomar. Men att de allra första gjordes av blindtarm är det desto färre som känner till.


Kondomen har gått en lång väg för att bli accepterat i samhället och tillgängligt för allmänheten. Redan så tidigt som 1824 erbjöds det recept för förstklassiga kondomer. Det involverade ett dussin olika steg som var extremt tidskrävande. Men det lönade sig – kondomerna kunde återanvändas.

De första gummikondomerna kom inte förrän 1855, som ett sätt att, precis som idag, förhindra spridning av könssjukdomar. Men i USA fanns det en period då de enbart kunde fås tag på av män, så de kunde skydda sig mot könssjukdomar från prostituerade. Kvinnor kunde alltså inte skydda sig mot graviditet eller smittning.

Nu finns de däremot tillgängliga för alla, utan något recept. I princip alla varuautomater säljer kondomer till allmänheten. Tidigare har det visat sig vara omstritt (främst inom religionen) då det uppmanade till sex. Eftersom de kunde dyka upp nära skolar var oron att det skulle leda till mer samlag då ungdomar ofta inte tänkte på sex förrän de såg produkten.

Ofta är hela processen med att öppna förpackningen och få på kondomen relativt ansträngande och ses som ett störningsmoment, men framtiden kan eventuellt ändra på det. En ”osynlig” kondom, i form av gel, har testats av kanadensiska institut. Det går till så att man applicerar produkten på penis, som sedan stelnar och blir ett skyddande lager. Som sagt, i framtiden kan detta vara möjligt men för tillfället har det inte godkänts.
2012-02-17 14:09 RSS icon

KEVIN KROOKS
kevin.krooks@improveme.se

KOMMENTARER
comments powered by Disqus
BILDSPEL
Antal bilder15 Mascaran fyller 100 år Antal bilder5 Ultimata festivallooken Antal bilder6 Klädkedjans skönhetslinje Antal bilder10 Stilarna på Coachella